Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Головна » 2012 » Жовтень » 25 » Проведено ХІХ міжнародну наукову конференцію „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.
16:30

Проведено ХІХ міжнародну наукову конференцію „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.

Закрити баннер
24-25 жовтня 2012 року у м.Луцьку відбулася ХІХ міжнародна наукова конференція „Волинська ікона: дослідження та реставрація”, зорганізована Волинським краєзнавчим музеєм на базі свого відділу – Музею волинської ікони (програма тут). Конференція була присвячена пам’яті відомого українського вченого-мистецтвознавця Павла Жолтовського та 345-річчю від дня народження Йова Кондзелевича і 125-річчю з часу заснування давньосховища при Свято-Володимирському братстві у м.Володимирі-Волинському. Вона продовжила традицію проведення щорічних наукових зібрання з питань дослідження і реставрації волинського іконопису, започатковану у 1994 році. Основною метою цього наукового проекту стало узагальнення досвіду провідних науково-дослідницьких профільних організацій, музейних та освітніх установ для вирішення нагальних проблем збереження, дослідження та реставрації пам’яток волинського іконопису, привернення уваги науковців та громадськості до цього унікального явища у мистецькій спадщині України. Волинський краєзнавчий музей нині став визнаним координаційним центром у дослідженні пам’яток сакрального мистецтва Волині, долучивши до їх вивчення вітчизняних та зарубіжних вчених, музейних працівників та реставраторів.
У ХІХ міжнародній науковій конференції „Волинська ікона: дослідження та реставрація” зголосилися взяти участь понад 45 вчених, мистецтвознавців, істориків, музейних працівників та реставраторів з України, Росії, Білорусії та Польщі. Свої здобутки та безцінний досвід у галузі збереження та дослідження пам’яток сакрального мистецтва представили фахівці з музеїв, реставраційних установ, вищих навчальних закладів, академічних інститутів – всіх основних наукових центрів, що працюють над дослідженням та реставрацією волинської ікони. Це, зокрема, Інститут українознавства імені І.Крип’якевича НАН України, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М.Т.Рильського НАН України, Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури, Львівська національна академія мистецтв, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Волинський національний університет імені Лесі Українки, Харківська державна академія дизайну та мистецтв, Природничо-Гуманітарний Університет у Сєдльцах (Республіка Польща), Національний художній музей України, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, Донецький обласний художній музей, Волинський і Рівненський обласні та Любомльський районний краєзнавчі музеї, Володимир-Волинський історичний музей, Чернівецький обласний художній музей, Державний історико-культурний заповідник м.Острога та Національний заповідник „Замки Тернопілля”, Калузький обласний художній музей (Російська Федерація), Національний мистецький музей Республіки Білорусь та Музей старожитнобілоруської культури Інституту мистецтвознавства, етнографії і фольклору НАН Білорусі, Хелмський музей та Замосцький музей у Замосці (Республіка Польща), Національний науково-дослідний реставраційний центру України і його Львівська філія та інші.
У перший день конференції у Волинському краєзнавчому музеї відбулося її урочисте відкриття. У вступному слові директор обласного краєзнавчого музею Анатолій Силюк привітав її учасників із багатьох міст України, Росії, Білорусі й Польщі. Він подякував за те, що науковці бережуть  історію волинської ікони і допомагають „розкрити” її цінність. Він зауважив, що конференція засвідчує спільну працю музейників, влади та церкви із збереження сакральних цінностей нашого краю.
На творчість і нові дослідження благословив присутніх керуючий Волинською єпархією УПЦ митрополит Луцький і Волинський Нифонт. Він назвав музейників та реставраторів лікарями і хранителями древностей. За його словами, ікона – не просто дошка і фарби, а книга, яка відкриває таємниці. Він передав обласному краєзнавчому музеєві книгу про ікони. Це факсимільне видання стародруку, оригінал якого зберігається у Катерининському монастирі біля гори Синай. Текст книги – грецькою мовою, однак окремим виданням владика Ніфонт подарував музею англомовний коментар. Слова вдячності за збереження старовинних ікон прозвучали від вікарія Волинської єпархії УПЦ КП єпископа Володимир-Волинського Матфея, адже саме у  княжому місті розміщувалося перше давньосховище на Волині.
Завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва зазначила, що музей став центром дослідження пам’яток сакрального мистецтва Волині. Таким чином їх можуть  вивчати і вітчизняні та зарубіжні вчені, музейні працівники та реставратори.
Після привітань від гостей конференції розпочалися її пленарні засідання. Прозвучали доповіді з дослідження та реставрації іконопису та вивчення пам’яток сакрального мистецтва Волині. Учасники конференції оглянули представлені ікони Художньої майстерні „Верес” (м.Суми), яка розробила і запатентувала в Україні і Російській Федерації техніку інкрустації напівкоштовним камінням із використанням сусального золота на дереві. Познайомилися з новими видання із сакрального мистецтва.
Після перерви  у Музеї волинської ікони представили експозицію творів Йова Кондзелевича із фондів Волинського краєзнавчого музею, Музею волинської ікони та церковних колекцій Волині та пройшли секційні засідання.
У другий день конференції відбулися пленарні засідання у Музеї волинської ікони та виїзне засідання, під час якого учасники конференції ознайомилися із пам’ятками сакрального мистецтва Свято-Михайлівської церкви с.Білосток Луцького району і Свято-Михайлівської церкви в с.Промінь (Пілганів) Луцького району.
Ще до початку конференції у видавництві ДП „Волинські старожитності” вийшов науковий збірник матеріалів конференції, у якому вміщено науковий доробок 45 авторів. Окремий розділ збірника присвячений Холмській Чудотворній іконі Божої Матері. Видання ілюстроване, більшість світлин публікується вперше.

 
























 
 























 
























 
























 
























 


























 
 























 

























 






















 






















 






























 

 





















 






















 




























 























 























 






















 
























 


























 































 
 Фото Л.Максимова
Переглядів: 806 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz