Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2018 » Травень » 17 » Презентовано виставку ікон «Імена, написані на небесах» (ФОТО, ВІДЕО)
11:37

Презентовано виставку ікон «Імена, написані на небесах» (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

До Міжнародного дня музеїв Музей волинської ікони отримав у дарунок сакральну картину художника Володимира Жупанюка «І сотворив Бог чудо велике», яку по завершенні персональної виставки автор вирішив передати музею. Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк вручив Володимиру Жупанюку Подяку музею за довголітню плідну співпрацю, дослідження історії Волині та втілення її у живописі.

Анатолій Силюк також подякував за підтримку музею у збереженні сакральних творів, участь у багатьох виставкових проектах та спільних заходах митрополиту Луцькому і Волинському УПЦ КП Михаїлу.

А далі відбулося відкриття виставки «Імена, написані на небесах», на якій з вітальним словом виступили виконуючий обов'язки міського голови Григорій Пустовіт та голова інформаційно-видавничого відділу Волинської єпархії УПЦ КП прот. Віталій Собко.

Завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва наголосила, що відкриття виставки відбувається у рамках програми заходів до 25-річчя музею.

Екскурсію по виставці провела автор ідеї – провідний науковий співробітник музею Ангеліна Вигодник. Присутні, на прикладі ікон з колекції музею, познайомилися із традицією обрання дітям імен, освячених вірою.

«Радійте тому, що імена ваші написані на небесах» (Лк. 10, 20) – сказав Ісус Христос, обравши 70 учнів і посилаючи їх на апостольске служіння. У V-VI ст. найпопулярнішими християнськими іменами були саме імена апостолів, а також, похідні від них жіночі варіанти. З появою християнства, перших мучеників та святих, віруючі родини називали дітей їхніми іменами.

На виставці представлені 22 образи XVII -XIX ст. Серед них - чоловічі патрональні ікони апостолів Петра, Павла, Іоана, святих Миколая, Георгія, Дмитрія та інш.; жіночі – Святих Варвари, Параскеви, Катерини, Єлизавети; сімейні патрональні або ж іменні групові ікони із зображенням вибраних святих – покровителів кожного члена сім’ї, напр. Святі Матвей та Єлизавета, Святі Яків, Наталія і Тетяна. Доповнюють експозицію сюжетні ікони «Трійця Святої Анни», «Богородиця з Антонієм і Феодосієм Печерськими», «Святі страстотерпці Борис і Гліб». Ікони демонструють творчість професійних і народних малярів Волині, наділені великою силою емоційного впливу, для них характерна внутрішня сила образів, глибина і урочистість, простота і безпосередність.

Джерело: Музей волинської ікони

Відео Волинської РДНСТРКУ:

Переглядів: 380 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz