Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2018 » Липень » 27 » Посестри
15:23

Посестри

Закрити баннер

Перша поштова листівка з портретним зображенням Лесі Українки вийшла ще за її життя. А було це так.

"... єсть у мене... справжнє, виразне бажання, се поїхати до Вас на зелену Буковину. Мені хочеться Ваших тихих речей, Ваших лагідних поглядів, Вашої ще не чуваної для мене музики, мене ваблять Ваші незнані, а вже милі гори і вся Ваша країна, що здавна мрією моєю стала", – писала Леся Українка Ользі Кобилянській в березні 1901 року, в трагічну пору свого життя. Їй хотілося спокою, але й розради і, коли визрів настрій і намір поїхати кудись, де можна було б відпочити фізично і морально, вона радо прийняла щире запрошення товаришки. Весну і літо того року Леся Українка провела на Буковині. Під час гостини обидві письменниці сфотографувалися разом. В листі з Кімполунга Леся просить Ольгу замовити шість фотокарток для неї; вона побачила на тому знімку "деякі дефекти", тож вагалася, чи замовляти більше.

Видавець з Коломиї Яків Оренштайн, який багато років надзвичайно плідно працював на ниві української філокартії, задумав видати поштові картки з портретами письменників-класиків (багато з них нині маловідомі, або й зумисне замовчувані), об'єднавши їх у серію з 12-ти листівок "Рідне слово". Тому він звернувся до Ольги Кобилянської з проханням дати її фотокартку для виготовлення поштової листівки. З цього приводу письменниця писала О. Маковею: "Ще я би, може, дала, якби Леся свою фотографію дала: тогди я би післала тую, де ми разом є, але так, іншу – зовсім не дам і не хочу". Видавець, треба думати, погодився на умови О. Кобилянської, і 1902 р. у його видавництві вийшла ошатна поштова листівка, на якій обидві письменниці – в розквіті творчих сил і талантів.

У грудні 1902 року, коли Леся Українка лікувалася в Сан-Ремо (Італія), Ольга Кобилянська повідомила їй про цю подію в їхньому житті.

"До мене ніхто не писав про фотографію для карток, і то мені все-таки дивно, що вже моя "особа" десь в "збірці", а я про те й не знала б, якби хтось не написав. Се не дуже-то чічо з боку "збирачів", я тільки не знаю, хто вони такі, а то б дала їм догану, хоч воно тепер вже запізно для якихсь практичних наслідків", – відповіла Леся (лист до О.Кобилянської 30.ХІ1.1902 р. з Сан-Ремо).

Нині такою листівкою може похвалитися не кожна музейна збірка, а ви можете її побачити на виставці "Я буду вічно жити!" у Волинському краєзнавчому музеї.

Наталія Пушкар,
головний хранитель Волинського краєзнавчого музею

Переглядів: 446 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz