Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2016 » Грудень » 16 » Поповнення колекції «Меморіальний фонд Лесі Українки» (до завершення року Лесі Українки на Волині)
13:11

Поповнення колекції «Меморіальний фонд Лесі Українки» (до завершення року Лесі Українки на Волині)

Закрити баннер

2016-ій оголошено Роком 145-річчя від дня народження Лесі Українки (1871-1913), видатної письменниці, чиє ім'я вивело українську літературу на світовий рівень. За традицією, що склалася упродовж багатьох років, музейні співробітники користуються нагодою для поповнення колекцій новими матеріалами відповідно до теми ювілею, державного свята, визначної дати тощо.

24-25 лютого 2016 року відбулась VІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Леся Українка і родина Косачів в історії та культурі України та Волині», матеріали якої опубліковані у науковому збірнику.

Для учасників конференції (і не лише) було видано пам’ятний конверт, стандартний, немаркований, присвячений 145-річчю від дня народження Лесі Українки. Лесезнавча філокартія і філателія поповнилась поштівками видавців «Dima & Sasha» (Київ, 2016), Пошти Майдану, конвертом, для оформлення якого використано репродукцію з портрету Лесі Українки художниці Лариси Іванової; поштівкою і конвертом, виданим у США, які подарував музеєві Віктор Літевчук. Фонд Лесі Українки доповнили сувеніри, серед яких – чайний набір з логотипом «Музей Лесі Українки с. Колодяжне» (автор Жолобов Володимир з м. Полонне Хмельницької області, учасник конференції 24-25.02.16 р. у Колодяжному).

 

Цей рік, як ніколи раніше, був багатим на нові видання.

Для бійців, які захищають Незалежну Україну від зовнішнього агресора – російської імперії, видано збірку поезій Лесі Українки патріотичної тематики під назвою «Слово, моя ти єдиная зброє» (кишеньковий формат, захисна камуфляжна обкладинка; упорядники – А. Силюк, Н. Пушкар, В. Комзюк). За фінансової підтримки добродіїв В. Присяжнюка та В. Панчука (м. Луцьк) упорядковано і видано збірку «Купала на Волині», до якої увійшла частина фольклорних зібрань Лесі Українки, які знайомлять з найдавнішими архаїчними формами звичаєвого свята, корені якого сягають дохристиянського язичницького минулого нашого народу (упорядкування В. Комзюк, Н. Пушкар).

Для найменших читачів перевидано казку «Біда навчить» з ілюстраціями Петра Гулина, а для дітей середнього шкільного віку укладено збірку поезій Лесі Українки під назвою «Давня весна» з ілюстраціями Лариси Іванової (якій, до слова, цього року виповнилось 90 років від дня народження).

З видань минулих років на увагу заслуговує «Лісова пісня» (Київ: Дніпро, 1973) з репродукціями графічних творів Олени Сахновської, однієї з перших ілюстраторів (1929 р.) безсмертної драми-феєрії Лесі Українки. Книга цікава ще й тим, що містить помітки олівцем С. Наумова, автора колекції персонажів «Лісової пісні», зроблених ним у період творення цих неповторних шедеврів мікропластики, які зберігаються у фондах Волинського краєзнавчого музею. Книга подарована реставратором музею Л. Обухович.

Тему «Видання творів Лесі Українки мовами народів світу» доповнили книга «Pieśń lasu» (польською і українською),упорядкована Т. Данилюк-Терещук та С. Романовим, з кольоровими ілюстраціями З Сойко, і газета «Буряад Унэн» («Правда Бурятии») за 31 травня 1972 р., на 3-тій сторінці якої вміщено вірш Лесі Українки «Хусэлнууд» («Мрії») в перекладі бурятською Цирен-Дулми Дондокової (1911-2001), народної поетеси Бурятії.

Молоде луцьке видавництво (за часом реєстрації і складом працівників) «Сни Старого Дуба» серед інших творів для дітей видало казку Лесі Українки «Біда навчить» з ілюстраціями художниці Є. Рудюк. Примірники видання придбано для музейної колекції. 

Наталія Пушкар,
головний хранитель Волинського краєзнавчого музею
Ілона Несторук,
старший науковий співробітник відділу фондів

Фото Л. Максимова

Переглядів: 523 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz