Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Головна » 2014 » Лютий » 14 » Поясний набір давньоруського дружинника і арабські дирхеми, віднайдені на Старовижівщині, передано до Волинського краєзнавчого музею.
14:19

Поясний набір давньоруського дружинника і арабські дирхеми, віднайдені на Старовижівщині, передано до Волинського краєзнавчого музею.

Закрити баннер
Археологічна колекція Волинського краєзнавчого музею нещодавно поповнилася цікавими знахідками, що ілюструють матеріальну культуру волинян у давньоруський час. Їх передали жителі смт. Стара Вижівка Олександр Забедюк та Володимир Стасюк. До складу переданих предметів належать елементи поясного набору дружинника 10 – початку 11 століть та дві арабські монети 8-10 ст. – куфічні дирхеми (див. фото 1).



За словами авторів знахідок, їх було виявлено на березі оз. Димень, що знаходиться поблизу с. Кримне Старовижівського р-ну. Не вагаючись, артефакти вирішили передати до музею, щоб їх могли побачити усі волиняни та гості краю.
Безумовно, що комплекс знахідок становить неабиякий інтерес як для дослідників історії Волині так і для оформлення музейної експозиції. Дослідники відзначають вагому роль поясного набору в костюмі населення давньоруського періоду. Набірний пояс був одним із яскравих, соціально значущих елементів «дружинної культури», окрім свого основного функціонального призначення він також виконував роль одного із атрибутів воїна-дружинника.
До складу віднайденого поясного набору належать пряжка ліроподібної форми з нерухомим щитком (фото 1: 4), дві фігурні накладки із зображенням маски сови на заглибленому фоні (фото 1: 5 6) та наконечник пояса із стилізованим рослинно-геометричним орнаментом (фото 1: 3). Подібні елементи набірного поясу знайдено на території Білорусі, в кургані дружинника 10 – початку 11 ст., в Заславлі Мінської області (див. рис. 1). Окремі елементи трапляються також і на інших давньоруських пунктах, в т. ч. й на Волині.



На менш цінними артефактами є також знайдені поруч монети Арабського халіфату. Одна із них (фото 1: 2) була випущена на монетному дворі в місті Медінат-ас-Салам під час правління халіфа Харуна-ар-Рашида (786-809 рр.) із династії Аббасидів. Інша представлена фрагментом (фото 1: 1). Відомо, що арабські дирхеми перебували в обігу не лише на території Арабського халіфату, але були поширені на величезних просторах Східної та Північної Європи від початку 9 ст. до початку 11 ст. В давньоруських писемних пам’ятках дирхеми відомі під назвою кун і ногат. Поряд з цілими монетами часто зустрічаються обрізки різного розміру (давньоруський термін – «резана»), як і в нашому випадку, такі фрагменти використовувались для дрібніших торгівельних операцій.
Таким чином датування нашого поясного набору збігається із періодом використання арабських дирхемів на східнослов’янських землях, а отже знайдення їх в одному місці є не випадковим. Слід також зазначити, що місце знахідки розташоване за 5 км від русла р. Прип’ять, по якій пролягав один з найдавніших міжнародних торгових шляхів…
Володимир Савицький,
старший науковий співробітник
Волинського краєзнавчого музею
Переглядів: 852 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz