Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Квітень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2016 » Квітень » 20 » Обласний музей запрошує на виставку вишитих ікон Олександра Шума
12:40

Обласний музей запрошує на виставку вишитих ікон Олександра Шума

Закрити баннер

   21 квітня о 14.00 год. відкривається персональна виставка вишитих ікон луцького майстра вишивки Олександра Шума «Вишита молитва духу» в приміщенні Волинського краєзнавчого музею по вул. Шопена, 20.

Довідково:

Народне мистецтво з давніх часів увійшло в український храм: вишиті рушники, скатертини, хоругви. В такому напрямку працює автор виставки «Вишита молитва духу» – Олександр Шум. Хоча за професією він будівельник, весь свій вільний час присвячує вишиванню.

Шум Олександр Антонович народився в селі Ясне Любомльського району Волинської області 5 червня 1968 року. Після закінчення у 1984 році школи, вступив до Любомльського професійно-технічного училища. По закінченні закладу одержав диплом столяра-будівельника. Працював у Луцькому ПМК-20 «Волиньбуд». В даний час працює в фірмі «Євродах-Центр». Активний учасник громадської акції «Подаруй дитині вишиванку». Вишивкою займатися почав давно, спочатку вишивав серветки, доріжки, рушники, а згодом – ікони. Саме цього року Олександр Антонович відзначає п'ятнадцять років з часу, коли почав вишивати ікони. В 2000 р. почалися дуже серйозні проблеми зі здоров’ям мами. У зв’язку з цим замислився: «Чому б не вишивати ікону?» – і почав малювати по полотні гелевою ручкою Івана Хрестителя, а згодом і вишивати. Вишивав півтора року, і з часом дізнався, що вишивати можна ікони тільки тоді, коли візьмеш благословення у священика. І в Соборі «Всіх Святих Землі Волинської» одержав його. У 2009 р. на релігійному святі «Святих жінок-мироносиць» і святі «Самий довгий вишитий рушник», яке проходить в Луцьку через дві неділі після Воскресіння Христового, попросив благословення у Митрополита Луцького і Волинського Ніфонта, і отримав його.

Існують різні думки щодо іконовишивання, адже іконопис має свої вікові канони і традиції. Але у вишитому образі митець показує свою душу, свою любов до Бога. У виставковій залі музею експонується двадцять вісім робіт автора, з них двадцять чотири роботи вишиті на релігійну тематику. Одна з перших його робіт «Іван Хреститель», або як ще його називають «Іван Предтеча», який виконувався по схемі отця доктора Дмитра Блажейовського, і стало подальшим поштовхом творчої діяльності автора. По схемах Блажейовського були виконані й інші ікони: «Свята трійця», «Богоматір», Гошівська Божа матір». А особисто познайомитися з доктором історичних наук Дмитром Блажейовським вдалося в 2011 році на святкуванні 100-річчя патріарха вишивки у місті Львові, в музеї, який носить його ім'я. На жаль, Учителя вже немає, і, ніби в пам'ять про нього, Олександр Антонович на відкритті виставки намагався якнайбільше розповісти про роботи, виконані за його схемами, їхню історію: «Жировецька Божа Матір», «Спас Нерукотворний», «Призри на смиренність», «Замилування», найулюбленішу ікону Серафима Саровського. Св. Серафим дні і ночі проводив у молитві перед іконою, єлеєм від лампадки, що горіла перед іконою, помазував і зцілював хворих людей. Серафим називав ще цю ікону «Всіх радощів Радість».

 

 

Велику увагу привертають і інші тематичні роботи автора: «На гойдалці», «Буря» (французький художник П’єр Огюст Кот), ідилічна картина «Двоє». Картина, елементами якої є троянда і запалена свічка, стала посвятою всім героям, які загинули за єдину Україну.

Переглядів: 972 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz