Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2015 » Листопад » 30 » Обласний музей запрошує на відкриття виставки до 250-річчя від дня народження Тадеуша Чацького
13:21

Обласний музей запрошує на відкриття виставки до 250-річчя від дня народження Тадеуша Чацького

Закрити баннер

   В кінці ХVІІІ століття Річ Посполита, як держава занепадає остаточно. Внаслідок трьох поділів Польщі, в 1795 році територія Волині входить в склад Російської імперії, створюється Волинська губернія з центром у Новоград-Волинському, а з 1804 року в Житомирі. Окрім змін адміністративних та політичних, значно реформується і система освіти на територіях, що впродовж більш ніж чотирьохсот років входила до складу польської держави.

   Виставка «Від Кракова до Петербурга», підготовлена до 250-річчя від дня народження Тадеуша Чацького, має на меті показати стан освіти станом на кінець ХVІІІ – початок ХІХ ст. З огляду на історичні реалії провідними діячами в освіті станом на означений період є представники європейської, польської школи. Серед них особливе місце посідає Тадеуш Чацький, що будучи подвижником на освітній ниві, засновує більше сотні різних шкіл на території Волині. Він на зумів стати візитатором (куратором) шкіл Волинської, Подільської і Київської губерній, фінансуючи заснування цих закладів здебільшого власним коштом. Вінцем його діяльності є створення Кременецький ліцей – найбільш потужний осередок освіти на Волині в першій третині ХІХ століття, що після ліквідації в 1833 році стає основою для створення Київського Імператорського університету Святого Володимира, нині Київський національний університет імені Шевченка. Тому і не дивно, що для направлених з Наддніпрянщини викладачів, Волинь виглядала «спольщеним» краєм.

   Поряд із постаттю Т. Чацького, будуть згадані відомі діячі освіти того часу: Гуго Коллонтай, Юзеф Чех, Алоїзій Фелінський, Іоахим Лелевель, а також Іван Кулжинський – перший директор гімназії в Луцьку. Заснування гімназій даного типу мало на маті викладання в загальноімперському ключі, тобто по суті «зросійщення». Основна теза авторів виставки полягає в тому, що підкорення будь-якої території відбувається перш за все в царині людського світосприйняття, а формування світогляду відбувається перш за все завдяки освіті.

   Відкриття виставки «Від Кракова до Петербурга» (до 250-річчя від дня народження Тадеуша Чацького) відбудеться у середу 2 грудня о 14 годині в приміщенні Волинського краєзнавчого музею за адресою: м. Луцьк вул. Шопена, 20. Запрошуються усі бажаючі.

М.П. Вашета,

завідувач відділу давньої історії музею

Переглядів: 506 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz