Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2018 » Липень » 30 » Найкращий скульптор української діаспори
16:17

Найкращий скульптор української діаспори

Закрити баннер

Михайло Черешньовський народився 5 березня 1913 року на Лемківщині, в селі Стежниця. Мистецькі студії розпочав 1928 року в Коломийській школі різьбярів. По її закінченні 1932 року переїхав до Кракова і вступив до Інституту пластичних мистецтв; навчання продовжував до 1939 року. Початок Другої світової війни не дав можливості художникові творчо проявити себе і свій талант. Людина великого серця, патріот України, він відчув, що його місце в лавах УПА, збройна боротьба якої принесе визволення українському народові. 1947 р. з рейдуючим відділом повстанців М.Черешньовський пробився на Захід і опинився в Німеччині. Тут він відразу поринув у мистецьке життя українських емігрантів, що організовували виставки, видавали мистецькі твори, продовжували працю, перервану в Україні, до якої їм не було вороття.

Від 1951 року М.Черешньовський мешкав у Нью-Йорку. Впродовж майже трьох десятків років він жив інтенсивним творчим мистецьким життям і брав участь у багатьох громадських починаннях і заходах. Створив ряд портретів визначних людей, спроектував і виконав пам'ятники Лесі Українці в Клівленді та українським героям в Елленвіллі. Постійно брав участь у виставках Організації митців-українців Америки, очолював це мистецьке об'єднання як його президент, вів студію різьби та виховував кадри різьбярів.

Михайло Черешньовський належить до найвизначніших скульпторів у сучасному українському мистецтві Америки. Стиль його різьби наближений до стилю поезій Лесі Українки. Поетеса, що своїм словом вимагала мужності і жертви від свого народу, знайшла найкращого інтерпретатора її постаті в різьбі воїна-митця.

Неділя, 19 жовтня 1975 року, була великим українським днем у Торонто. Близько 20 тисяч українців з Торонто та інших осередків українського поселення в Канаді маніфестували свою любов і пошану до Лесі Українки з нагоди відкриття і посвячення в Гай-парку пам'ятника, автором якого був Михайло Черешньовський з Нью-Йорка, найкращий скульптор української діаспори в США. Справедливо підкреслив у своєму слові, зверненому до присутніх, владика Михаїл, митрополит УГПЦ: "... ми не лише вшановуємо і прославляємо Лесю Українку, але й висловлюємо свою вірність її ідеям – непохитно працювати і боротися за волю і щастя нашого рідного народу. Милосердний Господь зглянувся над нею і нами. Серед сльотливої осінньої погоди дав нам світлий день для відкриття її пам'ятника, який залишиться дороговказом для майбутніх поколінь у службі для свого українського народу" .

Пам'ятник Лесі Українці відкрив федеральний міністр багатокультурності Джан Мунро в товаристві сестри Лесі Українки Ізидори Косач-Борисової і голови центрального Комітету українок Канади Ярослави Іванчук з Вінніпега. Співали церковні хори. "Перед очима всіх з'явилася велична статуя Лесі Українки – найбільшої поетеси України, борця за найвищі ідеали людини і нації. В той момент розсунулися хмари і крізь невелику щілину продерся на коротеньку хвилину промінь ясного сонця та впав на постать Лесі. Тисячні гості сприйняли це з радісним здивуванням і гучними, не вмовкаючими оплесками".

"Мені хочеться згадати, підкреслити, – сказала у своєму виступі Ізидора Косач-Борисова, – що Леся, як палка патріотка, кликала до боротьби за волю України, за людину українську. І українське жіноцтво виявляє вшанування її пам’яті тим, що воно той заклик прийняло і здійснює".

Ця подія – відкриття пам'ятника Лесі Українці в Канаді – була пошанована і виданням поштової листівки, на якій відтворено цей пам'ятник. Ви можете її побачити на виставці "Я буду вічно жити!" у Волинському краєзнавчому музеї.

Віра Комзюк,
заслужений працівник культури України

Переглядів: 539 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz