Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Січень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2021 » Січень » 26 » «Найкращий кримський подарунок Україні. Агатангелу Кримському – 150»
13:54

«Найкращий кримський подарунок Україні. Агатангелу Кримському – 150»

Закрити баннер

До ювілею видатного вченого в Музеї історії Луцького братства відкривається виставка з фондів Волинського краєзнавчого музею.

Дослідження діяльності Агатангела Юхимовича Кримського (1871–1942), відомого українського вченого, співорганізатора Української академії наук, видатного сходознавця, лінгвіста, історика, письменника і перекладача активно розпочалося лише після 2 травня 1957 року, коли він був посмертно реабілітований. До того часу його ім’я було викреслене з історії, оскільки у 1941 році вченого було звинувачено в українському націоналізмі, у причетності до так званої Спілки Визволення України. Реабілітація дозволила зацікавленим українським установам розпочати збір матеріалів про життя і діяльність А. Кримського. Серед них був і Волинський краєзнавчий музей.

Музейний фонд матеріалів А. Ю. Кримського налічує близько 150 одиниць збереження, серед яких найціннішими є прижиттєві видання творів Агатангела Юхимовича, його наукові розвідки та поезії. Значну частину фонду займають перевидання його творів, наукові та публіцистичні дослідження, матеріали сучасних сходознавчих студій та ін.

У 80–90-і роки XIX ст., під час участі в дискусії про норми українського правопису, А.Кримський здобув славу знавця української мови та української культури. Про його постійний науковий інтерес до цього питання свідчить експонована на виставці «Программа для собирания особенностей малорусских говоров», яку через хворобу першоукладача К.Михальчука Агатангел Кримський доопрацював, і видав 1910 року у Петербурзі.

Кримський брав найактивнішу участь у підготовці першого українського правопису післяреволюційної доби. Перші загальнообов’язкові правописні правила були вироблені впродовж 1919–1920 рр. правописною комісією на чолі з академіком Української академії наук А. Кримським і схвалені остаточно на спільному засіданні Академії наук 29 листопада 1920 р. В 1921 р. Правила були опубліковані під назвою «Найголовніші правила українського правопису». В експозиції виставки є тогочасне рівненське видання Правил, організоване західноукраїнською інтелігенцією з метою популяризації їх на Волині та Галичині.

На виставці є ще кілька прижиттєвих видань Кримського, зокрема «Пальмове гілля. Екзотичні поезії», Київ, 1922 р. Це третя частина збірки, до якої ввійшли оригінальні переклади-переспіви А. Кримського з давньої перської лірики ІХ–Х ст., з перської поезії ХІІ–ХІІІ ст., з лірики XV ст.

Серед експонатів виставки окрему цінність складає оригінальне фото вченого початку ХХ століття, з написом «Татусь» на звороті. Останній визначений як автограф названого сина Агатангела Кримського Миколи Левченка.

Окремою темою виставки проходить кримське коріння родоводу родини Кримських. Про різні аспекти виставки плануються нові повідомлення.

Короткий огляд найцінніших виставкових матеріалів відображає тільки частину її більшого задуму. Організатори ставили собі за мету наблизити відвідувача до розуміння багатогранної наукової спадщини А. Кримського, через відтворені інтер’єри першої половини ХХ ст. ознайомити з аспектами його повсякденного життя, зробити чутливим сприйняття ювілейної теми. Відтак виставка розрахована на широке коло музейних поціновувачів, так само і тих, хто вперше почує ім’я видатного вченого.

Відкриття виставки «Найкращий кримський подарунок Україні. Агатангелу Кримському – 150» заплановане на 28 січня, відбудеться о 14:00 у приміщенні Музею історії Луцького братства, відділі Волинського краєзнавчого музею. Вхід цього дня – вільний.

Адреса: Луцьк, вул. Йова Кондзелевича 5.
Тел. для довідок і замовлення екскурсій: 0332 -72-33-71, 095 785 2481.

Олена Бірюліна,
завідувачка Музею історії Луцького братства, відділу Волинського краєзнавчого музею

Переглядів: 237 | Додав: administrator | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz