Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2012 » Грудень » 4 » Найдавніший знімок у фондах Волинського краєзнавчого музею.
10:28

Найдавніший знімок у фондах Волинського краєзнавчого музею.

Закрити баннер
Колекціонер-філокартист і щедрий музейний меценат, автор альбому «Луцьк у старовинній листівці, гравюрі та фотографії» Віктор Літевчук подарував Волинському краєзнавчому музею надзвичайно цінний експонат — фотознімок письменника Йозефа Ігнаци Крашевського (на фото). Світлину з певністю можна датувати 1859 роком, адже саме тоді Крашевський був редактором «Gazety Codzienney» у Варшаві. Відтак — цей знімок став другим у персональній збірці письменника і найдавнішим у фондах Волинського краєзнавчого музею!
Дарунок цей — не випадковий. 28 липня нинішнього року минуло 200 років від дня народження видатного польського письменника, історика, художника, етнографа, мандрівника, політичного та громадського діяча Йозефа Ігнаци Крашевського. Понад 20 років він прожив на Волині: з його ім’ям пов’язані населені пункти Омельно, Губин, Городище, не раз бував у Луцьку. Твори Крашевського «Остап Бондарчук», «Уляна», «Історія кілка в плоті», «Хата за селом» та інші створені на Волині і присвячені її мешканцям.
Нещодавно відбулася наукова конференція, присвячена «польському Бальзакові», як називають Крашевського на його батьківщині за плідну і багатогранну діяльність. Упродовж року Волинський краєзнавчий музей накопичував матеріали про письменника.
Меценат Віктор Літевчук уже подарував кілька прижиттєвих видань творів Крашевського, серед них — познаньське видання 1867 року гумористичної драми «Пане Коханку». Як і більшість історичних творів письменника, цей «анекдот драматичний», присвячений конкретній особі — князеві Каролю Радзивіллу, воєводі Віленському, який мав таке прізвисько за часте вживання словосполучення «пане коханку» при звертанні до співрозмовника. До речі, у фондах музею зберігається живописний портрет Кароля Радзивілла.
Поляки завжди уміли шанувати кращих своїх синів, які складали славу вітчизни. Про це свідчать поштівки: «Коломия. Вулиця Крашевського» (видання 1915 р., Коломия), «Криниця. Куточок Крашевського [у місцевому парку]» (вид. 1920 р., м. Краків); Бяла Подляска. Пам’ятник Крашевському (вид. середини ХХ ст.); численні портретні зображення письменника на поштівках, виданих не лише в Польщі, а й за її межами — в Україні, в Австрії.
У 1937 році, в рік потрійного ювілею письменника — народження, перебування на Волині, і смерті — частина Банкової вулиці була перейменована у вулицю Крашевського; 1939 року її назвали вулицею Суворова (зараз — Степана Бандери).
Чимало цікавих фактів із біографії письменника було озвучено у виступах під час конференції.
Наталія ПУШКАР,
головний хранитель фондів Волинського краєзнавчого музею
 
Джерело: Волинь-нова, 4.12.2012
Переглядів: 551 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz