Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2018 » Травень » 14 » Музей волинської ікони запрошує на виставку патрональних ікон
15:33

Музей волинської ікони запрошує на виставку патрональних ікон

Закрити баннер

З нагоди Міжнародного дня музеїв Музей волинської ікони 15 травня 2018 року о 14 год. репрезентує виставку «Імена, написані на небесах». Патрональні ікони XVII – XIX cт. з колекції музею. Автори проекту – провідні наукові співробітники Ангеліна Вигодник та Світлана Василевська.

У рамках відкриття відбудеться передача музею сакральної картини «Св. Миколай – покровитель міста Луцька». Це – дарунок музею автора твору художника Володимира Жупанюка.

Іменні або патрональні (від лат. патронус – покровитель) образи – це ікони із зображенням святого, іменем якого називають християнина. 22 ікони, що представлені на виставці, зображають шанованих в усі часи на Волині святих, а отже, і поширені на наших теренах християнські імена.

У дохристиянські часи на Русі, та й у Римській чи Візантійській імперіях існувала традиція називати дітей просто по черзі народження або за найбільш очевидною чи бажаною рисою характеру. І лише з появою християнства, перших мучеників та святих, віруючі родини прагнули засвідчити з ними свою духовну єдність, та давали своїм дітям освячені вірою імена.

Сьогодні майже усі відомі та звичні нам імена освячені подвигом подвижників та мучеників. «Радійте тому, що імена ваші написані на небесах» (Лк. 10, 20) – сказав Ісус Христос, обравши 70 учнів і посилаючи їх на апостольське служіння. У V–VI ст. найпопулярнішими християнськими іменами були саме імена апостолів, а також, похідні від них жіночі варіанти. Більшість відомих християнських імен мають древнє єврейське, римське або грецьке походження, і у первісному їх значенні містять певні характеристики: Михаїл – Хто як Бог (євр.), Петро – камінь (грец.), Іоан – благодать Божа (євр.), Василій – царський (грец.), Катерина – завжди чиста (грец.) і т.п. Вибір імені майже завжди належав батькам, а в окремі періоди історії – священику, який звершував Таїнство Хрещення і керувався вказівками Місяцеслова (Святці) – церковного календаря, у якому на кожне число кожного місяця наведені розповіді про життя святих, пам'ять яких святкується у цей день.

На виставці представлені чоловічі патрональні ікони апостолів Петра, Павла, Іоана, святих Миколая, Георгія, Дмитрія та інш.; жіночі – Святих Варвари, Параскеви, Катерини, Єлизавети, а також, так звані сімейні патрональні або ж іменні групові ікони із зображенням вибраних святих – покровителів кожного члена сім’ї, напр. Святі Матвей та Єлизавета, Святі Яків, Наталія і Тетяна. Доповнюють експозицію сюжетні ікони «Трійця Святої Анни», «Богородиця з Антонієм і Феодосієм Печерськими», «Святі страстотерпці Борис і Гліб». Подібні образи служать втіленням небесних заступників, нагадуванням про важливість молитви і дотриманні Христових заповідей.

Ікони демонструють творчість професійних і народних малярів Волині, наділені великою силою емоційного впливу, для них характерна внутрішня сила образів, глибина і урочистість, простота і безпосередність.

Джерело: Музей волинської ікони

Переглядів: 445 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz