Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2018 » Березень » 26 » Музей волинської ікони запрошує на презентацію виставки «Великодній дивосвіт»
16:31

Музей волинської ікони запрошує на презентацію виставки «Великодній дивосвіт»

Закрити баннер

27 березня 2018 року о 14 год. у Музеї волинської ікони відбудеться відкриття виставки «Великодній дивосвіт», присвяченої пам’яті митрополита Волинського і Луцького УПЦ Ніфонта – величної духовної постаті в історії православної церкви, істинного сина волинської землі, доброго пастиря і мудрого духівника.

Музей волинської ікони тісно співпрацював і щиро дружив з цією непересічною людиною. Перше знайомство музейних працівників із о.Ніфонтом (тоді настоятелем Свято-Троїцького храму у с. Рудка-Козинська Рожищенського району) відбулося ще у 80-их роках ХХ ст. Тоді до музею ним були передані ікони XVIII ст. «Богородиця Одигітрія», «Христос Вседержитель», «Новозавітна Трійця», «Моління» та «Святий Миколай», що знаходилися на горищі церкви, а через багато років Владика побачив ці образи вже відреставрованими у музеї. Митрополит Ніфонт освячував нове приміщення музею у 2001 році і тоді подарував музею ікону «Богородиця» XVII ст., яку можна побачити на виставці. Митрополит Ніфонт мав мудру, виважену, далекоглядну і правильну позицію — збережені сакральні скарби Волинського краю мають бачити всі люди, вони повинні бути у музеї і слугувати духовному зростанню суспільства. Перші наукові конференції та експедиції відбувалися з благословення та за фінансової підтримки Владики. Владика став ініціатором відновлення традиції хресних ходів до Холмської Чудотворної ікони Богородиці. Він особисто брав у них участь, своєю присутністю надихав прочан на щирі молитви і щедрі пожертви на реставрацію волинських святинь. Митрополит був частим гостем на виставках і конференціях, презентаціях і тематичних заходах. На таких урочистостях ним були подаровані музею більше двадцяти стародруків, плащаниця, скатертини і килим ручної роботи волинських майстринь. Завдяки його особистим старанням музей має унікальні книги, факсимільні видання - Пересопницьке Євангеліє XVI ст., Луцьке Євангеліє XIV ст. і Луцький Псалтир 1384 р. Останнім дарунком, 2 квітня 2015 р., стала колекція з більш як сотні сувенірних пасхальних яєць і великодніх композицій, більша частина якої (70 експонатів) демонструється на виставці.

Відвідувачі музею матимуть унікальну можливість познайомитися з сучасним мистецтвом виготовлення сувенірних пасхальних яєць. Експонати різноманітні за матеріалами, технікою виготовлення та тематикою зображення. Високими художніми якостями вирізняються дерев’яні яйця, виконані у техніці лакової мініатюри з зображеннями Богородиці, Воскресіння Христового, старовинних храмів. Наївність і щирість народного світосприйняття передана у розписі пасхальних яєць з використанням національної тематики, квіткової орнаментики, побутових сцен (писанка-«матрьошка», гуцулький орнамент). Вирізняються вишуканістю декоративні яйця з напівкоштовного каміння і мінералів (онікс, агат) та дерев’яні мальованки квітковим візерунком, привезені з Єрусалиму. Пасхальні яйця з порцеляни, фаянсу вражають різноманітністю розпису золотом та кобальтом квіткових та сюжетних композицій. Захоплюють тонкою ювелірною роботою майстрів яйця-шкатулки, виконані у техніках філіграні, кольорової емалі та інкрустації стразами. Викликають зацікавленість підвісні сувенірні пасхальні яйця, виконані в техніці аплікації і вишивки бісером та люрексом по оксамиту і бісерівки-восківки, виготовлені у майстернях Корецького, Михнівського та Зимненського монастирів. Окрім сувенірних пасхальних яєць на виставці можна побачити сувенірні композиції з глини («Квочки») роботи родини Васильєвих (м.Смоленськ). Оригінальні експонати виставки доповнені світлинами, які розповідають про моменти перебування митрополита Ніфонта у музеї.

Джерело: Музей волинської ікони

Переглядів: 476 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz