Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2013 » Серпень » 27 » Музей волинської ікони у Луцьку відзначив 20-річчя.
14:24

Музей волинської ікони у Луцьку відзначив 20-річчя.

Закрити баннер
26 серпня 1993 року в місті Луцьку вперше відкрив свої двері для відвідувачів Музей волинської ікони. На ювілей волинських музейників до Луцька з’їхалися їх колеги з багатьох куточків нашої держави і з-за кордону, які протягом двох десятків літ працюють пліч-о-пліч у дослідженні пам’яток сакрального мистецтва. Вони обговорили питання формування музейних збірок Волинського іконопису, збірки пам’яток сакрального мистецтва, реставрації і дослідження іконопису.
З нагоди 20-ї річниці від початку діяльності Музею волинської ікони 27 серпня 27 серпня відбулася урочиста академія. Привітати колектив музею прийшли голова облдержадміністрації Борис Клімчук, заступник голови обласної ради Валентин Вітер, Луцький міський голова Микола Романюк, духовенство, науковці та колеги, а також учасники ХХ Міжнародної наукової конференції „Волинська ікона: дослідження та реставрація”.



Голова облдержадміністрації Борис Клімчук особливо підкреслив, що Музей волинської ікони за двадцять років став візитівкою Луцька й області, однією з мистецьких перлин нашого краю. „До вас ідуть не лише на екскурсії, до ікон, виставлених у залах, люди приходять з молитвою, як до храму”, – зауважив Борис Клімчук. Він згадав, як у 1992-1993 роках створювався музей. Розповів про його становлення та утвердження. „Двадцять років тому я допомагав створювати музей, нині – продовжую. Вже готовий проект переоблаштування ще одного приміщення у центрі Луцька для потреб музею. Там зберігатимуть фонди, розташують реставраційні майстерні”, – зазначив голова облдержадміністрації.



З нагоди двадцятої річниці від початку роботи Музею волинської ікони Борис Клімчук подякував колективу за сумлінну працю та вручив низку почесних відзнак. За сумлінну працю, вагомий особистий внесок у збереження української культурної спадщини, дослідження й популяризацію пам’яток сакрального мистецтва волинського краю та з нагоди 20-річчя Музею волинської ікони Подякою голови обласної державної адміністрації нагороджено колектив Музею волинської ікони, відділ Волинського краєзнавчого музею (завідувач – Тетяна Єлісєєва) та провідний науковий співробітник музею Людмилі Карпюк, а Почесною грамотою обласної державної адміністрації – заступника директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею Євгенію Ковальчук.









Ювілярів привітав і заступник голови Волинської обласної ради Валентин Вітер. Він зауважив, що музей збагачує духовний світ та історичну пам’ять волинян. Тож Валентин Вітер подякував працівникам закладу за збереження і прославлення волинської ікони та вручив відзнаки від голови обласної ради Володимира Войтовича.





Луцький міський голова Микола Романюк у своєму виступі зазначив, що експозиція музею залишає незабутні враження у відвідувачів. Її з великим задоволенням переглядають гості міста. Микола Романюк каже, що частий відвідувач Музею волинської ікони. Розповів, що завжди запрошує гостей міста завітати у музей, де знаходяться шедеври сакрального мистецтва. Він наголосив, що роки існування закладу демонструють його розвиток, тож побажав музею якомога більше відвідувачів, зокрема молоді, які могли б тут отримати Божу благодать, яка особливо йде від ікони Холмської Богородиці.
За багаторічну сумлінну працю на ниві музейництва та історичного краєзнавства, високий професіоналізм та велику подвижницьку роботу по збереженню, дослідженню та популяризації пам’яток історії та культури Волині, а також з нагоди 20-ї річниці від дня створення Музею волинської ікони міський голова Микола Романюк вручив подяки провідним науковим співробітникам музею Світлані Василевській та Ангеліні Вигоднік. Крім того, міський голова вручив Вітальний адрес колективу Музею волинської ікони.









Директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк у своєму виступі зауважив, що, хоча 20 років – це не так вже й багато, але велика кількість гостей свідчить про те, що заклад таки виборов право „бути музеєм і бути храмом”. За словами Анатолія Силюка, музей став візитівкою волинського краю. Окрім того, заклад розвивається, поповнює свою колекцію, даючи право говорити про волинську ікону як явище. За його словами, протягом 20 років працівники Музею волинської ікони видали 20 наукових збірників, 3 каталоги, присвячені волинському іконопису, а альбом волинської ікони – торік увійшов у десятку кращих книг України.





Завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісеєва розповіла, що влада завжди підтримує музей від дня його заснування. Пригадала, як у далекі 90-ті постала проблема приміщення для музею. З її слів перше приміщення музею було у будинку Управління СБУ в області. Згадала, як Борис Петрович із совістю віднісся до пошуку фінансів на нове приміщення і згодом його будівництво. Подякувала усім хто долучився до створення та розбудови Музею волинської ікони.



Привітати ювілярів прийшли й представники духовенства, друзі музею, а також гості з інших міст – учасники наукової конференції, що відбувалась сьогодні у Волинському краєзнавчому музеї.









































 
Фото Л.Максимова
Переглядів: 931 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz