Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2013 » Листопад » 14 » Музей відзначив 100-річчя від дня народження краєзнавця, фотолюбителя, кіноаматора Ірини Левчанівської.
20:31

Музей відзначив 100-річчя від дня народження краєзнавця, фотолюбителя, кіноаматора Ірини Левчанівської.

Закрити баннер
14 листопада 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї відбувся вечір-портрет «Берегиня славного роду…» (з циклу «Відомі жінки Волині»), приурочений сторіччю від дня народження краєзнавця, фотолюбителя, кіноаматора Ірини Левчанівської (1913-2011).



У проведенні музейного заходу брали участь: Лариса Косаківська, кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри хореографії Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки; Борис Ревенко, заслужений працівник культури України, головний режисер народної аматорської кіностудії «Волинь», Анатолій Квасюк, заслужений працівник культури України, завідувач реставраційної майстерні Волинського краєзнавчого музею та інші.
Серед колекцій, які зберігаються у Волинському краєзнавчому музеї, почесне місце займає особистий фонд Ірини Левчанівської. Його експонатами є документи, матеріали про її життя і творчість, передані до музею самою мисткинею. Окремі з них, а саме: рукописи, родинні фотографії, грамоти, книги автора з дарчими написами, два фотоальбоми, які розповідають про історію міста Луцька були представлені на фотодокументальній виставці «Берегиня славного роду…». З матеріалами виставки ознайомила присутніх Лариса Гриб, провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею.





Глядачі переглянули слайд-фільм Ірини Левчанівської «Найстрашніший звір», який був удостоєний Гран-прі на кінофестивалі «Моє місто – моє життя», та фільм «Щоб було гарно на землі».
Приємним сюрпризом для організаторів заходу стала передача Ларисою Косаківською та Анатолієм Квасюком у фонди музею нових реліквій з особистого архіву Ірини Левчанівської.






 
Фото Л.Максимова
 
Довідка:
Ірина Олександрівна Левчанівська народилася 17 листопада 1913 року в с.Линів Локачинського району. Її мати – Олена Левчанівська – була першою жінкою-сенаторкою від Волині у сенаті Речі Посполитої 1922-1927 років, батько – Олександр Левчанівський – педагог. Закінчила Луцьку українську гімназію, училася заочно в українській господарській академії в м.Подєбради (Чехословаччина). Після Другої світової війни працювала економістом Луцького маслопрому, з 1960 року – кіоскером в облкниготорзі, військоторзі, облспоживспілці.
І.О.Левчанівська була членом фотоклубу «Промінь» та кіностудії «Волинь». Її роботи відзначені дипломами та нагородами. За фотографіями мисткині можна вивчати історію міста Луцька.
У творчому доробку Ірини Левчанівської – книги: «Далеке і близьке» (2000), «Згадалось мені» (2001), «Сенаторка» (2004), «Ще не забулося» (2006); фотоальбоми: «Луцьк у 50-х роках ХХ століття на світлинах Ірини Левчанівської» (2003), «Мій кольоровий Луцьк» (2004).
І.О.Левчанівська – відомий на Волині краєзнавець, автор багатьох історико-краєзнавчих праць, учасник наукових конференцій.
Переглядів: 764 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz