Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2019 » Листопад » 14 » Музей–музейники–громада–суспільство: практики взаємодії (ФОТО, ВІДЕО)
14:43

Музей–музейники–громада–суспільство: практики взаємодії (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

7–8 листопада у Волинському краєзнавчому музеї, за сприянням Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської облдержадміністрації, для працівників комунальних та громадських музеїв області проведено семінар-практикум на тему «Сучасні форми та методи музейної роботи».

У семінарі взяли участь музейні працівники комунальних та громадських музеїв Волинської області, студенти факультету історії, політології та національної безпеки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки та працівники Волинського обласного центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді Волинської обласної ради.

З вітальним словом до учасників семінару виступила Оксана Важатко, директорка Волинського краєзнавчого музею, яка зауважила, що сучасні музеї в області є невіддільною складовою соціокультурного простору, мають багатофункціональні завдання, спрямовані як на збереження історико-культурної спадщини, так і на виконання комунікаційної функції суспільства.

Семінар-практикум відбувся за участі фахівців з питань музейної справи Національного музею історії України та Українського культурного фонду. Вони ознайомили музейну спільноту області з досвідом роботи Національного музею історії України на сучасному етапі. Адже, за останні чотири роки цей провідний музей, як науково-методичний центр для музеїв України, успішно використовує інноваційні методи в реалізації музейних, інтерактивних проектів.

Тетяна Сосновська, генеральна директорка Національного музею історії України, заслужений працівник України, одна з найкращих фахівців та новаторів в музейній галузі України, поділилась з учасниками семінару сучасними формами та методами роботи свого музею, застосування яких перетворює музей на бренд.

Успішний досвід дитячих музейних проектів представила Людмила Кушнір, кандидатка історичних наук, завідувачка екскурсійного відділу Національного музею історії України.

Значна частина обговорень і практичних занять стосувались теми «Сучасний музей: погляд ззовні та зсередини», яку представила Анна Вощінкіна, психологиня Національного музею історії України.

Про можливості фінансування цікавих музейних проектів на держаному рівні Українським культурним фондом (УКФ) – державною установою, створеною у 2017 році на підставі відповідного закону з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу, розповіла лекторка Мілена Чорна, провідний фахівець аналітичного відділу УКФ у лекції «Грантові програми Українського культурного фонду: можливості для музеїв». Важливим аспектом для музейників було зосередження їх уваги на поширених помилках, які часто не дозволяють проекту отримати позитивне рішення Фонду.

Як приклад успішного проекту за підтримки УКФ, був представлений перший україномовний путівник Любачівського повіту в Польщі «Стежками предків», який на семінарі презентувала дослідниця та його авторка Ольга Свідзинська.

Під час роботи семінару Євгенією Ковальчук, кандидаткою історичних наук, заступницею директора з наукової роботи Волинського краєзнавчого музею, було проведене соціологічне дослідження у формі анкетування з вивчення реальної музейної аудиторії. Респондентами стали 32 музейні працівники Волинської області – учасники семінару. Метою дослідження стало визначення соціально-демографічного складу музейної аудиторії, направленості її інтересів та перспектив розвитку. Одним із завдань було визначити оцінку роботи даного навчального семінару. Підготовлено попередній аналіз дослідження.

Екскурсійною родзинкою для учасників семінару стало ознайомлення з експозицією Музею сучасного українського мистецтва Корсаків у м. Луцьку, яку представила Зоя Навроцька, завідувачка Художнього музею, відділу Волинського краєзнавчого музею.

Загалом, дводенний семінар-практикум, поведений у формі комунікацій та фахових дискусій між музейними працівниками, став чудовою можливістю підвищити рівень своїх професійних знань та можливостей. Адже, нові форми та методи музейної роботи Національного музею історії України на сучасному етапі можуть бути використані в роботі комунальних та громадських музеїв Волинського краю.

Фото Л. Максимова

Відео ДП ТРК «Аверс»:

Переглядів: 316 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz