Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Головна » 2014 » Лютий » 12 » Музей історії Луцького братства запрошує на літературно-історичний вечір „СЛОВО КОБЗАРЯ”.
15:02

Музей історії Луцького братства запрошує на літературно-історичний вечір „СЛОВО КОБЗАРЯ”.

Закрити баннер
13 лютого 2014 року о 14.00 год. в приміщенні Музею історії Луцького братства пройде літературно-історичний вечір «Слово Кобзаря». Готується він спільними зусиллями братчиків Волинського крайового братства св. ап. Андрія Первозваного (Луцького Хрестовоздвиженського) і наукових співробітників Волинського краєзнавчого музею.
У програмі – виставка унікальних і рідкісних друкованих видань творів Т. Шевченка з колекції Волинського краєзнавчого музею (Олена Бірюліна) і Меморіальної експозиції «Світлиця Миколи Куделі» (Марія Філонюк). Учасники заходу матимуть можливість, зокрема, познайомитися з прижиттєвим виданням «Кобзаря» 1860 року та рідкісним львівським друком 1895 року критично-біографічного нарису про творчість Шевченка від знаного літературознавця Олександра Кониського.
Проте серцевиною вечора стане індивідуальне читання програмних творів поета активними членами церковно-громадської організації міста – луцькими братчиками. Вони, різні за віком (наймолодшому, студентові Дмитрові Пусі – 20 років, найстаршому, Євгену Симоновичу – 85), життєвим досвідом і професійними заняттями, переконані в одному: декламувати Шевченка можна і потрібно усім, хто цього бажає. Навіть, якщо бракує досвіду і хисту.
Вечір відбуватиметься у формі традиційного братського зібрання за спільним столом, подібно до читання у сімейному колі. Кожен читець триматиме в руках свій «Кобзар». Імпровізована сцена на фоні автентичних вишиваних святкових і обрядових рушників (дизайн Лесі Обухович), на які так багата колекція обласного музею, надасть зібранню особливої урочистості. Звучатимуть не тільки вибрані часом, так звані програмні Шевченкові твори. Тему кохання і лірику у творчості поета обрала для виступу авторка літературного сценарію вечора і його ведуча – Віра Рябко. У виконанні Валентина Добрянського зазвучать «Думи мої, думи мої…» та «Зоре моя, вечірняя…». Популярна поетеса Сіма Кордунова продекламує свою поезію до Шевченкового «Холодного яру». Подружжям Антоніною і Олександром Кравчуками співатиметься присвячена Тарасові Шевченку народна пісня з села Гаразджа. Особистим досвідом пізнання Шевченка поділиться Ростислав Кушнірук.
До хвилюючого урочистого процесу декламування приєднаються братчиці зі стажем – Галина Шафета, Катерина Шаварова, Наталія Ковальчук, Леся Шумилко та новоприбулі – Марія Плакуща та Марія Зінчук. Молодше покоління братчиків, так зване «дуже чоловіче плече» Братства – Сергій Зиза та Аскольд Пекарський не лише читатимуть твори Кобзаря, але й говоритимуть про їх актуальність. Учасники вечора з числа волинських музейників – Марія Філонюк, Андрій Боярчук і Олена Бірюліна, також свого часу були удостоєні стати луцькими братчиками.
Так вже доля дарувала українцям, що творчість їх великого Пророка не лише знаходить щирий відгук у серцях сущих громадян, але й лишається на самому вістрі суспільного життя. Провідним мотивом творчості Шевченка була самовіддана любов до України і нерозривно пов’язана з нею ненависть до її гнобителів. Про неплинність його революційного заклику «… вставайте, кайдани порвіте і вражою злою кров’ю волю окропіте» говоритиме в заключному слові відомий український письменник і публіцист, Голова Братства – Андрій Бондарчук.
Вінчатиме вечір до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка колективне виконання безсмертного «Заповіту».
Переглядів: 571 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz