Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Жовтень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2017 » Жовтень » 4 » Міжнародна наукова конференція з нагоди 400-річного ювілею Луцького братства відбулася у Волинському краєзнавчому музеї
12:00

Міжнародна наукова конференція з нагоди 400-річного ювілею Луцького братства відбулася у Волинському краєзнавчому музеї

Закрити баннер

28–29 вересня 2017 року, при сприянні управління культури Волинської облдержадміністрації і департаменту культури Луцької міської ради та за участі громадської організації «Луцьке Хрестовоздвиженське братство (відроджене)», Волинський краєзнавчий музей провів Міжнародну наукову конференцію «Луцьке Хрестовоздвиженське братство – інституційний розвиток та місце в суспільному русі України та Білорусі» (до 400-річного ювілею Луцького братства).

Цей науковий форум став другим з черги заходів, якими в Луцьку відзначають величний кількасотлітній ювілей Луцького братства – релігійно-громадського національного об’єднання духовенства, волинської шляхти і луцьких міщан, яке розпочало свою діяльність у 1617 році.

До участі в міжнародній конференції зголосились близько 40 дослідників з України, Польщі та Білорусі. Конференція підняла широке коло питань ґенези, функціонування, соціальної конфігурації, церковно-релігійної і культурної діяльності Луцького Хрестовоздвиженського братства та інституційного і суспільного вимірів українських та білоруських братств з ранньомодерної доби до сьогодення.

Відкрив роботу конференції заслужений працівник культури України, директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк. З вітальним словом до учасників конференції прибули: митрополит Луцький і Волинський Михаїл, в.о. луцького міського голови Григорій Пустовіт, заступник управління культури Волинської обласної державної адміністрації Віталій Стрільчук, старший науковий співробітник Центру пам’яткознавства Національної академії наук України Богдан Колосок, народні депутати України I скликання Андрій Бондарчук і Олександр Гудима, голова Волинського краєзнавчого товариства Геннадій Бондаренко та ін.

Пленарне засідання наукового форуму проходило на базі Волинського краєзнавчого музею, робота секцій відбувалась в Музеї історії Луцького братства, підрозділі обласного музею.

На пленарному засіданні прозвучали доповіді: Леоніда Тимошенка, к. і. н., професора Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка на тему «Луцьке Хрестовоздвиженське братство в XVII ст.: особливості джерельної бази дослідження, типологічні риси мирянської організації та її інституційний розвиток», Ірини Ворончук, д. і. н., доцента Науково-дослідного інституту українознавства МОН України на тему «Генезис інституту православних братств: історіографічна проблема», Михайла Довбищенка, д. і. н., професора Інституту філології та масових комунікацій університету «Україна» на тему «Волинські адвокати в суспільно-релігійному житті Луцького братства і братського монастиря другої половини XVII – середини XVIII ст.», Антоні Мірановіча, білоруського і польського історика, професора Університету в Білостоці (Польща) на тему «Дабрачынная дзейнасць царкоўных брацтв у XVI-XVIII стагоддзях», Івана Кузьмінського, к. мист., докторанта Національної Музичної Академії ім. П. І. Чайковського на тему «Партесний спів у Луцькому Хрестовоздвиженському братстві XVII ст.», Андрія Бондарчука, голови ГО «Луцьке Хрестовоздвиженське Братство (відроджене)», народного депутата України I-го скликання, письменника і журналіста на тему «Відроджене Луцьке Хрестовоздвиженське братство і його діяльність в кінці ХХ – початку XXI ст.».

Плідно тривала робота й під час секцій, свої теми мали можливість оголосити всі учасники конференції. Започаткована на пленарному засіданні практика обговорення тем і зацікавлених наукових дискусій знайшла своє продовження вже в стінах спеціалізованого Музею історії Луцького братства.

Під час конференції її слухачами стали студенти луцьких вишів, активні містяни, члени сучасного братства в Луцьку. Всі вони впродовж двох днів конференції змогли безпосередньо спілкуватись з дослідникам братського руху. Тим паче, що Програма конференції і склад її учасників були удоступнені всім бажаючим і попередньо оголошені в ЗМІ.

За результатами роботи Міжнародної наукової конференції її організатори планують найближчим часом видати окремий збірник.

Олена Бірюліна,
завідувач Музею історії Луцького братства,
провідний науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею

Світлини Леоніда Максимова

Переглядів: 764 | Додав: administrator | Рейтинг: 1.5/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz