Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2021 » Травень » 21 » Міжнародна культурно-мистецька акція «Ніч музеїв – 2021» відбулася!
23:21

Міжнародна культурно-мистецька акція «Ніч музеїв – 2021» відбулася!

Закрити баннер

Зазвичай, велелюдна атракція у Художньому музеї цьогоріч була обмежена карантинними вимогами. Однак це не стало на заваді теплій атмосфері, яка панувала впродовж всього свята. Кураторам проекту вдалось надати усій події відчуття невимушеної розмови та довільних діалогів.

Оголошену організаторами тему «Європа – Україна. За покликом взаємопритягання» розкривали два розділи. Перший – «Лариса Косач: аристократка, поетеса, жінка». Куратори проекту Зоя Навроцька, Олена Старикова зазначили про необхідність переосмислення життя та творчості Лесі Українки, донесення до громадськості її аристократичного походження, високий інтелект, потенціал творця, зорієнтованого на новітні традиції європейської культури і, звичайно, здобутки в царині слова, що сягають світового рівня.

Для багатьох відкриттям була розповідь про символіку герба родини Косачів, що був представлений у вигляді реконструкції (автор: Сергій Корсай).

Візуалізація цього розділу була продемонстрована у театралізованому дійстві, яке захопило глядачів експериментальним, сучасним прочитанням та виконанням студійцями «Коло Лесі» (режисер: Світлана Органіста) творів Лесі Українки.

Схвальні відгуки про подію, вітання працівникам з нагоди Міжнародного дня музеїв прозвучали від Григорія Пустовіта, Ірини Чебелюк, Тетяни Гнатів.

Особливою родзинкою розділу програми став виступ про Лесю Українку як патриціанку, новаторку в літературі – письменника Мирослава Лаюка, автора книги «Залізна вода», учасника літературної резиденції «Місто натхнення».

Другий розділ програми культурно-мистецької акції «Ніч музеїв-2021» відбувся у виставкових залах. Тут куратори презентували на огляд товариства виставковий проект «Пабло Пікассо і традиції європейського модернізму в українській графіці ХХ століття».

Геніальний реформатор мистецтва, автор колосального творчого доробку представлений єдиним в Україні твором графіки «Жінка в кольє» (1962). Візуальний діалог із художником Пабло Пікассо в експозиції проекту провадять твори українських мистців: Володимира та Людмили Лободів, Сергія Алієва-Ковики, Георгія Якутовича, Богдана Сороки, Петра Гуменюка, Григорія Гавриленка, Івана Остафійчука, Софії Караффи-Корбут.

Достоту талановиті, надзвичайно майстерні твори цих мистців виконані також в другій половині ХХ століття. Однак, на відміну від Пікассо, їхнім авторам доводилось працювали за умов творчої несвободи, несприятливих історичних реалій. Новітні досягнення європейської культури – в них очевидні: цікаво переосмисленні, наповнені національними барвами. Цей факт спонукає до глибоких роздумів та переосмислень.

На завершення була гарна забава: бокал шампанського, почастунки від ресторації De Vino, музичні дарунки від Юрка Поліщука.

«Ніч музею-2021», як і попередні, проминула на одному подиху! Велика дяка за підтримку за сприяння в організації та проведенні дійства Ігорю Поліщуку, очільнику Луцької міської ради, Андрію Разумовському, директору БК «Інвестор», Віктору Корсаку, голові ради директорів холдингу VolWest Group, Катерині Дирко та Людмилі Самольяновій.

Джерело: Художній музей м. Луцька, відділ ВКМ

Переглядів: 202 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz