Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Квітень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2018 » Квітень » 27 » Конституції УНР – 100 років
12:09

Конституції УНР – 100 років

Закрити баннер

До 100-річчя від Дня Конституції Української Народної Республіки у Волинському краєзнавчому музеї відбулося оновлення виставки «Волинь в Українській революції 1917–1921 років».

29 квітня 1918 року Українська Центральна Рада затвердила Конституцію («Статут про державний устрій, права і вільності»), яку розробила комісія на чолі з уродженцем Холмщини, Головою УЦР Михайлом Грушевським.

Основний Закон УНР був одним з найпрогресивніших на той час у світі. Впроваджувався чіткий поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову. Встановлювалося загальне виборче право. Ліквідовувалася цензура, впроваджувалося право на свободу слова, страйки. Підтверджувалося проголошене ще у ІІІ Універсалі скасування смертної кари, як такої, що порушує людську гідність. Усім громадянам УНР гарантувалися рівні права, в незалежності від станового походження, віри, національності, освіти і т. п. Декларувалося скасування будь-якої «ріжниці в правах і обов’язках» на законодавчому рівні між жінками і чоловіками.

На жаль, Конституція УНР діяла лише кілька годин. За підтримки німецьких військових українські консерватори здійснили переворот. До влади прийшов Павло Скоропадський, який оголосив себе «Гетьманом всієї України» та скасував Конституцію. Після ж повалення Гетьманату, Директорія УНР в умовах безперервної оборонної війни проти Радянської і «Білої» Росії, а також Польщі, так і не змогла втілити у життя квітневу Конституцію 1918 року. Хоча більшість її демократичних положень де-юре діяли. У 1920 році Дієва Армія УНР втратила останні контрольовані нею території, після чого Україна надовго втратила можливість на встановлення демократичного законодавства.

В експозиції розміщено копії титульної та першої сторінок Конституції 1918 року, окремі витяги з неї.

 

Представлено і проекти оновлення Конституції УНР 1920 року.

Проте жоден з них так і не ратифікували, через окупацію території України іноземними державами. Також на виставці можна побачити «Тимчасовий Основний Закон про державну самостійність українських земель бувшої австро-угорської монархії» (13.11.1918), де-факто Конституцію ЗУНР та «Тимчасовий Закон про реорганізацію Державного Центру УНР в екзилі» (10.06.1948), згідно якого запроваджувалася посада Президента УНР.

Завершальними в законодавчій історії УНР є три акти, де її уряд закликав УРСР проголосити незалежність та прийняти «Статут про державний устрій, права і вільності» від 29.04.1918 року за основу Конституції України (1989), а також «Грамота про складання повноважень…» Президентом УНР Миколою Плав’юком та екзильним (еміграційним) урядом і визнання ними України на чолі із загально обраним Президентом Леонідом Кравчуком за законну владу (1992).

Цікаво, що в рамках демократичних реформ сто років тому Михайло Грушевський, аби надати місцевим громадам більше прав, ініціював децентралізацію. До ідеї якої у контексті євроінтеграційних процесів в Україні повернулися нині. У Конституції 1918 року зазначалося, що: «не порушуючи єдиної своєї власти, УНР надає своїм землям, волостям і громадам права широкого самоврядування, додержуючи принципу децентралізації». Карта з проектом поділу УНР на землі (замість імперських губерній) згідно закону «Про адміністративно-територіальний поділ України» від 6 березня1918 року та Конституції УНР від 29 квітня 1918 року теж представлена на виставці.

Отож, запрошуємо до Волинського краєзнавчого музею, аби побачити оновлену виставку «Волинь в Українській революції 1917–1921 років». Та усвідомити спадковість історичних прагнень українців до побудови суспільства, базованого на демократичних цінностях. Як 100 років тому, з початком Української революції, так і тепер, після Євромайдану.

Сергій Лис,
провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею

Переглядів: 609 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz