Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Головна » 2018 » Червень » 24 » Конституція України: з історії боротьби за ідеали демократії (ФОТО, ВІДЕО)
14:01

Конституція України: з історії боротьби за ідеали демократії (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

У Волинському краєзнавчому музеї розгорнуто фотодокументальну виставку «Конституція України: з історії боротьби за ідеали демократії». Сформована вона на основі оригінальних документів, світлин, плакатів, книг, газет, рукописних матеріалів з фондів музею, починаючи з початку XVIІІ століття та закінчуючи сьогоденням.

Зокрема, увазі відвідувачів представлені фотокопії сторінок «Пактів і Конституції…» Гетьмана Пилипа Орлика (1710 р.), проекти Конституцій УНР (1917–1920 рр.), фотографії тих українських діячів, які були причетні до створення сучасного основоположного закону нашої країни, тощо.

 

Унікальними є матеріали, передані до музею колишніми народними депутатами Верховної Ради України Андрієм Бондарчуком і Миколою Жулинським. Серед них, зокрема, чотири, нині вже доволі раритетні, оригінальні проекти Конституцій України 1992–1996 років та експресивні примітки (своєрідна літописна стенографія) Миколи Жулинського на аркушах з окремими статтями проекту Основного Закону, зроблені ним під час обговорення і голосування за нього в ніч з 27 на 28 червня 1996 року. Цікавою є і підбірка матеріалів волинської преси 1996 року, з приводу тодішнього перебігу конституційного процесу.

 

Окремим блоком представлені й саморобні плакати з витягами із Конституції України, щодо дотримання прав людини. Їх у різні роки (від кінця 1990-х і до Євромайдану) виготовляли борці за дотримання демократичних норм у нашій країні. Адже не можна забувати, що держава існує для людини, а не навпаки: «Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави» (ст. 3).

Виставка «Конституція України: з історії боротьби за ідеали демократії» буде працювати в дні роботи музею до Дня Незалежності України. Також, на виставці «Волинь в Українській революції 1917–1921 років» з квітня діє стенд, присвячений 100-річчю від Дня Конституції Української Народної Республіки.

Отож, запрошуємо до Волинського краєзнавчого музею, аби побачити матеріали про історію становлення Конституції України. Та усвідомити спадковість прагнень українців до побудови суспільства, базованого на демократичних цінностях.

Сергій Лис,
провідний науковий співробітник відділу новітньої історії

Відео Волинської РДНСТРКУ:

Відео Sfera-TV Lutsk:

Переглядів: 485 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz