Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Головна » 2014 » Березень » 20 » Ювілейний вечір Миколи Куделі у Волинському краєзнавчому музеї.
13:33

Ювілейний вечір Миколи Куделі у Волинському краєзнавчому музеї.

Закрити баннер
20 березня 2014 року у приміщенні Волинського краєзнавчого музею відбувся ювілейний вечір «Поверніть мені Шевченка» (до 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка та 100-річчя від дня народження М.П.Куделі), присвячений учаснику національно-визвольного руху, культурно-освітньому і громадському діячеві Волині, популяризатору творчості Великого Кобзаря, збирачу Шевченкіани (колекція «Кобзарів», писемних, речових, образотворчих пам’яток та фотоматеріалів, присвячених життю та творчості Т.Г.Шевченка), автору книг – «Кобзар у моєму житті», «По історичних та шевченківських місцях України», «Під мурами Луцької тюрми» та ін. У 1994 році Микола Куделя (1914-2004) став лауреатом премії «Одержимість» Волинського обласного відділення Українського фонду культури, у 1997 році – нагороджений відзнакою Всеукраїнського фонду Тараса Шевченка, у 2001 році нагороджений Орденом Святослава Хороброго та дипломом за героїчний чин у національно-визвольному русі, значну культурно-освітню і громадсько-патріотичну діяльність, за особистий внесок у справу духовного відродження України. У 1995 році було засновано обласну премію в галузі літератури, культури і мистецтва імені Миколи Куделі.



Під час заходу відбулась презентація путівника по меморіальній експозиції «Шевченківська світлиця Миколи Куделі», який представила автор – Марія Філонюк, старший науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею, правнучка Миколи Куделі.





Цікавими та зворушливими були спогадами про М.П.Куделю лауреатів обласної премії імені Миколи Куделі: заслуженого працівника культури України, керівника народної аматорської хорової капели «Посвіт» Палацу культури м.Луцька Ростислава Кушнірука; головного хранителя Волинського краєзнавчого музею Наталії Пушкар; провідного наукового співробітника Меморіального музею В’ячеслава Липинського в с.Затурці Наталії Гатальської.







Під час заходу твори Т.Г.Шевченка прочитали учні Луцького центру професійно-технічної освіти – Марія Мельник та Яна Москалюк.





Вокально-хореографічний колектив «Перлинка» Палацу учнівської молоді (солісти: Дарина та Олександра Парфелюк, Юлія Єрмак) виконав композицію «Бандуристе, орле сизий» (на слова Т.Г.Шевченка).



На завершення заходу учасники та присутні (учні Луцького центру професійно-технічної освіти і студенти-музеєзнавці Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки) переглянули фільм «Микола Куделя: «Поверніть мені Шевченка».


 
Фото Л.Максимова
Переглядів: 652 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz