Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2016 » Травень » 27 » «Я врятував свій світ» (ФОТО, ВІДЕО)
17:00

«Я врятував свій світ» (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

   26 квітня у Музеї волинської ікони відкрили виставку «Я врятував свій світ». 80 сакральних картин волинських ветеранів АТО, душевні рани яких лікували мистецтвом у рамках проекту «Арт-постріл».

   Благодійний волонтерський проект психологічної реабілітаціі бійців АТО та їх родин при підтримці Луцького монастиря святого Василія Великого УГКЦ реалізовує керівник ГО «Пятерня» художник Тетяна Мялковська разом з спеціалістами: художницею Галиною Черниш, волонтеркою Марією Оліферук, психологами Оленою Звєрєвою та Русланом Ізмаіловим. Команда однодумців з вересня 2014 року провели роботу більш ніж з 500 учасниками проекту. За цей період намальовані більше 1000 картин, котрі виставлялися на 10 виставках по всьому світу: двох виставках у Брюсселі, у Варшаві, на 4-х у Луцьку, в Острозькій академії та у Музеї української домашньої ікони у «Замку Радомисль», наступна виставка планується у Мюнхені.

   Серед робіт – ікони, інкрустовані кулями, гільзами. Це намагання наблизити глядача до теми війни на сході України і сказати тим самим, що автори картин – воїни, які нас захищали, які зараз через арт-терапію адаптовуються до мирного життя. Ці сакральні картини зворушують до глибини душі, викликають особливі емоції: «Покрова», яка прикриває своїм плащем українські танки від ворожих снарядів; «Ніхто, крім нас», де Святий Ілля благословляє свою крилату піхоту – українських десантників; «Тайна вечеря», що зібрала за столом, полеглих побратимів; «Страсті Христові», яким наслідує український солдат, називаючи Воскресінням – звільнення з полону, а Вознесінням – повернення додому. Вражають символічні композиції «Дякую Тобі, Боже,що зберіг солдата», «Ангели» (Пам’яті полеглих в Іловайському котлі), «Ангел-охоронець».

   Відкриття виставки переросло у більш ніж тригодинне обговорення питань миру і війни, канонічності сюжетів, християнської моралі, захисту рідної землі, одвічної боротьби добра і зла, адаптації бійців у мирному житті. У розмові взяли участь ветерани АТО – автори сакральних картин, священики УПЦ КП, УГКЦ, УПЦ, курсанти Луцького військового ліцею, волонтери, лікарі, художники арт-терапевти, викладачі університету і, звичайно, музейники. Спогади бійців, перегляд фільму Галини Ключковської «Повернутися живим», повчальні слова і пояснення духівників, розповіді лікарів і арт-терапевтів про моменти реабілітації мистецтвом, живе і щире спілкування створили надзвичайно теплу атмосферу. А безпосереднє споглядання сакральних картин і відверті розмови з їх авторами нікого не залишили байдужим.

   Хвилиною мовчання і молитвою вшанували тих, кого втратили.

   Великі любов і шана до наших захисників вилились у теплі слова вдячності, сльози і щирі обійми.

Джерело: Музей волинської ікони

Відео Волинської РДНТКУ:

Переглядів: 576 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz