Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Головна » 2013 » Червень » 19 » Духовні центри християнства Волині у Волинському краєзнавчому музеї.
16:47

Духовні центри християнства Волині у Волинському краєзнавчому музеї.

Закрити баннер
19 червня 2013 року у Волинському краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки „Духовні центри християнства на Волині” (до 1025-ліття Хрещення Київської Русі).
На відкритті виставки виступили директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк, її автори завідувач Музею історії Луцького братства Олена Бірюліна та  завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва, співорганізатори виставки директори Державного історико-культурного заповідника в м.Луцьку Павло Рудецький та Любомльського краєзнавчих музеїв – Олександр Остапюк, та інші.
Наголошуючи на важливому духовному акті в історії Волині організатори виставки зосередили увагу на духовних приорітетах мешканців Волині від часу їх перших контактів з християнським світом і до часу остаточного утвердження християнської віри. Особливий акцент виставки – розповідь про волинські історичні центри, під якими розуміються адміністративні і духовні столиці давньої Волині: городище Зимно – перше серед слов’янських укріплень, літописний град Вόлинь, давньоруські міста Володимир-Волинський і Луцьк. Якщо духовний світ мешканців двох перших столиць базувався на язичницькій міфології, то дві останні стали центрами найраніших організаційних структур християнської Церкви на Волині, з яких промені нової віри досягали найвіддаленіших кутків краю.







До уваги відвідувачів демонструються пам’ятки релігійної культури Волині – предмети особистого благочестя перших християн, твори іконопису, церковного живописного портрету, сніцарства. Окремо слід виділити унікальні ескізні об’ємні малюнки Андріана Прахова 90-х рр. XIX ст., запропоновані мистецтвознавцем для церковного інтер’єру відновлюваного тоді Успенського собору в місті Володимирі. Набута Волинським краєзнавчим музеєм у 2006 році колекція ескізів виставляється для широкого показу лише вдруге.



Реконструкція історичних подій на Волині черняхівської доби римського часу (II – V ст.), празької культури (VI – VII ст.), давньоруського часу і періоду пізнього середньовіччя здійснена за допомогою археологічних предметів з державних і приватних колекцій. Зокрема, вперше лучани матимуть можливість побачити матеріали з археологічних розкопок літописного града Угровська, який у XIII ст. короткий час був місцем осідку єпископа. Приверне увагу відвідувачів фрагмент оригінальної фрески з ликом Ісуса Хреста із собору Іоана Богослова в Луцькому замку.







Виставка зорганізована спільними зусиллями науковців Волинського обласного та Любомльського краєзнавчих музеїв та колег з Державного історико-культурного заповідника в м. Луцьку. Її відкриття відбулося в рамках історико-краєзнавчої конференції „Минуле і сучасне Волині і Полісся. Християнство в історії і культурі Володимира-Волинського та Волині”.
 
Фото Л.Максимова
Переглядів: 633 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz