Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Головна » 2017 » Березень » 15 » Доброволець – це крик душі і сила розуму: лучани в обласному музеї вшанували справжніх патріотів (ФОТО, ВІДЕО)
10:22

Доброволець – це крик душі і сила розуму: лучани в обласному музеї вшанували справжніх патріотів (ФОТО, ВІДЕО)

Закрити баннер

У Волинському краєзнавчому музеї 14 березня урочисто відзначили День українського добровольця, – повідомляє «Волинська правда».

Хвилиною мовчання присутні вшанували усіх загиблих воїнів та подякували тим, хто захищає нашу незалежність сьогодні.

Сьогодні вперше на державному рівні відзначають День українського добровольця. За збереження кордонів нашої держави, не боячись сильного противника, навесні 2014 року була зафіксована рекордна явка у військкомати країни. Люди приходили самі, не чекаючи на отримання повістки. Інші – чоловіки й жінки, самоорганізувалися в батальйони й вирушили на Схід.

Починати – найтяжче: добровольці, волонтери, військові капелани були найпершими, які відразу ж з київського Майдану, де виборювали європейський вектор нашої країни, вирушили на Схід захищати цілісність нашої країни. І, на жаль, їх імен найбільше серед загиблих. Про це треба пам’ятати і цей подвиг повинен бути прикладом для усіх, як потрібно любити свою землю.

Українська арміє зараз – це вже добровольча армія, бо більшість військових добровільно підписали контракти на проходження служби у Збройних силах України.

«Зараз ми багато говоримо про те, якою стає українська армія, – зазначив голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик, який завітав на урочистості у краєзнавчий музей, – але у той період саме перші добровольчі батальйони показали на лінії зіткнення, як можуть прості люди своєю мужністю, самовіддачею, життям зупинили ворога і разом з тим визначили вектор розвитку українського війська. Але ми розуміємо якою ціною і зусиллями. Ми схиляємо голову перед ними».

Володимир Гунчик звернувся до присутніх ліцеїстів, яким потрібно буде незабаром прийняти важливе рішення бути військовими і стати достойними продовжувачами благородної справи – захисту незалежності країни. «Завжди пам’ятайте, що подвиги не формують з кабінетів, не дають вказівок. Це крик душі і сила розуму, – сказав Володимир Петрович. – Я горджусь тим, що і мій менший брат Сергій прийняв рішення йти захищати країну добровольцем. Та ще й у 55 років йти у 95 бригаду – це треба мати велику мужність. І таких зрілих чоловіків було багато на передовій поруч з молодими воїнами».

Виставка присвячена волинським добровольцям, подяки та цінні подарунки воїнам, музичні виступи та розповіді про війну – таким був день добровольця в обласному краєзнавчому музеї.

Така зустріч для ветеранів АТО – це ще один привід зустрітися з бойовими побратимами, щоб згадати, щоб розповісти, поділитися досвідом із владою, щоб спільно вирішити ті проблеми, з якими стикаються бійців після повернення з війни.

«Для нас зараз важливо вчити молодь воювати, хочемо, щоб ці ліцеїсти, які прийшли, в подальшому вивчились на офіцерів, – сказав підполковник з позивними «Малиш», який воював в добровольчому батальйоні «Айдар». – Ми, добровольці і ветерани АТО, не ходимо з протягнутою рукою, але просимо не забувати нас».

За призовом на війну йдуть не лише військовослужбовці, але й капелани. Якщо перші третій рік боронять Україну від окупації, то другі проводять служіння на передовій військовослужбовцям, виступають психологами і волонтерами для місцевого населення.

«Як приклад для нас був подвиг Небесної Сотні, які майже неозброєні йшли заради кращого майбутнього свого народу, – розповідає військовий капелан, настоятель Свято-Пантелеймонівського храму селища Люблинець Ковельського району отець Матвій, який неодноразово відвідував зону АТО. А добровольців вважає справжніми першими особами держави, бо вони виконують найважливішу місію. – Хоч там і «сіра» зона зараз, але мене туди тягне і, коли повертаєшся додому на Волинь, то відчуваєш якусь зраду, що ти залишив там своїх друзів, які там на передовій. Хочеться знову туди їхати. Але я надіюсь, що Донбас знову стане українським, бо там люди мріють про це.

Героїчних подвигів українських воїнів зараз безліч, вони повинні бути достойно пошановані і збережені в історії. Бо самі атошники небагатослівні, як справжні воїни не хизуються своїми подвигами і важливістю своєї справи, вони мовчки виконують свій громадянський і моральний обов’язок. Музей завжди був і є літописцем історії. І події, що сколихнули нашу країну у 2014 році, теж стали предметом історіографічних досліджень та національної пам’яті. У Волинському краєзнавчому музеї зберігається та частинка тієї війни, яка й досі триває на східних кордонах України. «Вони були першими» – така назва експозиції музею, що присвячена загиблим воїнам, які добровільно, за покликом серця боролися з перших днів воєнних дій на Сході нашої країни, і тим, які звідти повернулися живими.

«Ми збирали матеріали наших волинських добровольців з різних батальйонів: «Азов», «Айдар», «Світязь», «Правий сектор» та ін., – розповіла завідувачка відділу новітньої історії краєзнавчого музею Валентина Машлай. – Хлопці нам передавали свої особисті речі, військова форма, осколки снарядів, що летіли зі сторони ворога, державні прапори, які були з ними на фронті, світлини перших запеклих боїв. У нас незабаром буде діяти постійна виставка присвячена неоголошеній війні».

Відео VOLYN Regional State Administration:

Переглядів: 540 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz