Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Головна » 2018 » Листопад » 1 » До ювілею української поштової марки
15:55

До ювілею української поштової марки

Закрити баннер

До 100-річчя від випуску перших українських марок у Волинському краєзнавчому музеї, на виставці «Волинь в Українській революції 1917–1921 років», відкрито кілька нових стендів, присвячених цій події.

Увазі відвідувачів представлено марки УНР та Української Держави 1918 року. Це перша серія марок, яку в часи Української революції було підготовлено (згідно закону від 18.04.1918 р.) державною поштою УНР: п’ять купюр з номіналом 10, 20, 30, 40 і 50 шагів. Рисунки для них виконали Георгій Нарбут (на виставці розгорнуто банер з його біографією), Антін Середа та Леонід Обозненко. Однак, випустили їх у липні 1918 року, вже за Української Держави, хоч і з написом «УНР». На звороті їх зазначено: «Ходять нарівні з дзвінкою монетою». Адже тоді Україна так і не випустила розмінну монету, тож марки слугували її заміною.

Парадокс, але єдину марку (вартістю 20 грн.) підготовлену Гетьманатом випустили вже за Директорії УНР: у січні 1919 року із написом «Українська Держава». Ця марка також представлена на виставці.

У 1921 році у Відні вийшли нові марки УНР, які, однак, так і не ввійшли у реальний обіг в Україні. «Віденська серія» започаткувала традицію виготовлення марок українськими організаціями в діаспорі. В музеї представлена як «Віденська серія» марок, так і пізніші діаспорні марки на тематику Української революції «Підпільної пошти України» випуску 1960-х–1970-х років.

Презентовані на стендах марки, конверти, поштові картки і незалежної України з тематикою, присвяченою подіям та діячам Української революції 1917–1921 років: битві під Крутами, Соборності України, Володимиру Винниченку, Симону Петлюрі, В’ячеславу Липинському, Георгію Нарбуту, Дмитру Вітовському... Низка діаспорних марок та листівок «Підпільної пошти України» та сучасної Укрпошти присвячені Листопадовому зриву 1 листопада 1918 року та проголошення у Львові ЗУНР. Адже нині виповнюється 100-років і цій важливій події, яка стала прологом до Соборності України. Окремим блоком представлені цьогорічні марки, листівки, пам’ятна монета випущені в Україні спеціально до сторіччя від появи перших українських марок.

Окремо слід зазначити, що виставка «Волинь в Українській революції 1917–1921 років» також поповнилася ще одним важливим експонатом. За сприяння генерал-лейтенанта у відставці, Почесного прикордонника України, Голови ради організацій ветеранів ДПС України Волинської області Аркадія Яворського, Луцький прикордонний загін на чолі зі своїм начальником, полковником Миколою Скарвінком передали до Волинського краєзнавчого музею форму отамана 3-ої Волинської кордонної бригади, яка формувалася та штаб якої дислокувався на території Луцька у 1918 році.

Волинський краєзнавчий музей запрошує філателістів та всіх небайдужих до історії України відвідати оновлену виставку «Волинь в Українській революції 1917–1921 років».

Сергій Лис,
провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею

Фото Л. Максимова

Переглядів: 451 | Додав: administrator | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz