Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Головна » 2013 » Липень » 24 » До дня пам’яті Лесі Українки.
16:47

До дня пам’яті Лесі Українки.

Закрити баннер
1 серпня 2013 року виповнюється 100 років від дня смерті Лесі Українки – видатної української поетеси, драматурга, громадської діячки.
Волинь на все життя стала для Лесі Українки «найріднішим рідним краєм». Тут вона провела загалом чверть століття зі свого короткого страдницького, але наповненого високими пориваннями життя. 1879 року сім’я Косачів переїхала до Луцька у зв’язку з переміщенням по службі батька. У Луцьку «в кінці 1879 чи на початку 1880 року», за свідченням сестри Ольги, Леся написала свого першого вірша «Надія», а після публікації поезії «Конвалія» в журналі «Зоря» (Львів, 1884), вона стала Українкою.
У кінці травня 1882 року Косачі переїхали на постійне проживання до села Колодяжного під Ковелем. Саме тут зародилося кілька десятків її прозових і поетичних творів, у Колодяжному вона записала кількасот народних пісень, у т.ч. цикл «Купала на Волині», підготувала до друку першу свою поетичну збірку «На крилах пісень» (вийшла друком у Львові 1893 р.), яку достойно оцінив Іван Франко. А ностальгія за рідним краєм вилилась у чудовий твір високого натхнення – драму-феєрію «Лісова пісня» (1911), перлину світової літератури.
1 серпня 1913 року в невеликому грузинському курортному містечку Сурамі, далеко від рідної України, перестало битися серце Лариси Петрівни Косач-Квітки – Лесі Українки – геніальної поетеси, драматурга, публіциста, фольклориста, літературного критика. Скінчивши коротке земне життя, насичене по вінця стражданнями, але й високими пориваннями і злетами духу, думки й слова, вона відійшла в безсмертя.
З нагоди цієї пам’ятної дати Волинський краєзнавчий музей провів ряд науково-освітніх заходів, серед яких: «Лесині дні в учбових закладах міста», «Дні музею в таборах літнього відпочинку» та інші.
Нині у музеї експонується фотодокументальна виставка «Леся Українка і Волинь», на якій представлені світлини, що засвідчують доленосний період життя письменниці – її перебування в м.Луцьку та с.Колодяжному. Серед експонатів виставки: фото будинку в м.Новограді-Волинському, де народилась Леся, поштові листівки XIX ст. із видами Луцька, портрети членів родини Косачів та їх друзів, фото будинків садиби у с.Колодяжне, а також численні автографи, документи, котрі стосуються важливих подій із життя Лесі Українки.
1 та 2 серпня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбудеться цикл заходів «Музей збирає друзів», приурочених пам’яті нашої видатної землячки. В програмі: літературна година за участю народної хорової капели «Лісова пісня», презентація виставки «Дарунки музею» і набору поштових листівок «Леся Українка в образотворчому мистецтві і живописі», літературний вечір «А в нас пісні її лишились» (з участю Наталії Свириденко, народної артистки України, професора, експерта-музикознавця, солістки Національного будинку органної і камерної музики (клавесин), м.Київ та Костянтина Ріттеля-Кобилянського, доктора музики, лауреата премії Європейського фонду культури при Європарламенті та інших міжнародних премій, нащадка української письменниці Ольги Кобилянської, Німеччина), виступ фольклорного колективу с.Білин Ковельського району «В гостях у Косачів», круглий стіл «Музей зібрав друзів».
Переглядів: 776 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz