Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Головна » 2019 » Березень » 10 » До дня народження Т.Г.Шевченка у Колодяжненському музеї провели конкурс юних читців поезії
15:11

До дня народження Т.Г.Шевченка у Колодяжненському музеї провели конкурс юних читців поезії

Закрити баннер

9 березня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбувся конкурс читців «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине...», присвячений 205-річчю від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.

Участь у конкурсі взяли діти із сіл Колодяжне та Скулин. Відбір проводився у двох вікових категоріях: молодшій та середній. Оцінювало учасників компетентне журі у складі: Тетяни Федорівни Савлук – завідувача Колодяжненської бібліотеки, Галини Юріївни Шудрук – учителя Колодяжненської ЗОШ та Любов Олексіївни Мержвинської – провідного наукового співробітника Колодяжненського музею.

За підсумками конкурсу у молодшій віковій категорії перше місце посіли Герез Анна та Москаленко Антон, друге – Сименюк Єлизавета та Петрук Арсеній, третє – Данилюк Анастасія та Філіпчук Катерина.

У середній віковій категорії перше місце розділили – Чашук Каріна та Кулик Ангеліна, друге – Мочичук Соломія та Грицик Вікторія, трете – Рибачук Дарія та Завадський Микола. Усі інші учасники були відзначені подякою.

Завідувач музею Ольга Бойко привітала переможців та учасників конкурсу і вручила усім призи.

Науковий працівник музею Марія Борисівна Чашук розповіла присутнім про відзначення роковин Кобзаря у родині Косачів та у містечку Гадячі, де проживала певний час Олена Пчілка. Ольга Петрівна завжди приймала активну діяльність у підготовці та проведенні Шевченкових роковин. Про це у своїх спогадах писав український літературознавець Петро Одарченко: «Пригадую Шевченківське свято 11 березня 1920 року. На початку свята ніяких представників влади не було в залі. А тому все йшло без всяких перешкод. Після «Заповіту» струнний оркестр виконав національний гімн «Ще не вмерла Україна». Всі встали і стоячи слухали гімн. На сцені стояв великий бюст Шевченка, огорнутий жовто-блакитним прапором. Доповідач почав свою промову. І в цей час в залу ввійшли представники влади. Розпорядник вечора загорнув одну сторону прапора, щоб видно було тільки один колір, але побачивши це, до сцени підійшла Олена Пчілка і розгорнула прапор так, щоб обидва кольори були видні. Більшовицький комісар крамаренко, побачивши розгорнутий шовковий жовто-блакитний прапор вибіг на сцену, зірвав прапор, почав його шматувати й несамовито кричати: «Петлюрівщина! Контрреволюція!». Тоді на сцену підійшла Олена Пчілка. Високо підняла руку і голосно крикнула: «Ганьба Крамаренкові! Ганьба Крамаренкові!». І вмить на грудях хлопців і дівчат зацвіли жовто-блакитні бантики і тризуб, які перед тим з обережності були сховані в кишенях».

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Переглядів: 377 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz