Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2018 » Липень » 30 » "Диво-портрет" Лесі Українки в Колодяжному
16:12

"Диво-портрет" Лесі Українки в Колодяжному

Закрити баннер

Портрет Лесі Українки (п., о., 1991 р.) пензля львівської художниці Генрієти Левицької призначений для 1 залу літературного музею Лесі Українки в с. Колодяжне. За задумом авторів експозиції ця робота відкриває експозиційний огляд, є його своєрідною заставкою; звідси, з урахуванням хронологічної лінії оповіді, – зображення ще зовсім молодої Лесі, хоча авторка уміло передає в її зовнішності передчуття майбутньої майстрині Слова.

Генрієта Богданівна Левицька народилася в Одесі. До Львова переїхала у 1945 р. з родиною, виселеною з рідного міста, як неблагонадійною, після арешту батька 1937 p. Вчилася у Львові, 1954 р. закінчила інститут декоративно-прикладного мистецтва, факультет монументального живопису. Вчителі за фахом – Р. Сельський, І. Гутаров, Ю.Щербатенко, В. Манастирський, Р. Сільвестров. Але найбільшим своїм учителем вважає Леопольда Левицького. Про нього Генрієта Левицька згадувала: "Леопольда Івановича я запам'ятала добрим і мудрим. Він на кожну річ давав пораду. У Левицького кожне слово перлина...".

Про себе, своє бачення мистецтва, його сприйняття Левицька розповідала: "Боги мої – середньовічна література, Моцарт, Бах, Брейгель. З живописців – імпресіоністи, можливо, і всі мені подобаються. З постімпресіоністів – Ван Гог найбільше. Коли я малюю портрет – хочу, щоб людина говорила. І тут я знаходжу щастя. У реалізмі є багато цікавого.

Генрієта Богданівна працювала у галузі монументальної мозаїки. Перевагу віддавала живопису та графіці, зокрема портретам і натюрмортам. Вона член Спілки художників з 1960 р. її роботи експонувалися не тільки в Україні, а й у Польщі, Канаді, Норвегії, Фінляндії.

Художню рецензію на картину "Леся Українка" дав мистецтвознавець О. Ф. Сидор (Київ): "Левицька вдається до скупої, колористичної ("серйозної") гами, до простої зосередженої композиції, яка ніби вбирає в себе особливості строгої музи Лесі Українки, позбавленої метафоричної надлишковості і експериментаторства; тому вирішення зовнішнього образу поетеси, яка продовжувала класичні традиції вітчизняної літератури, могло бути здійснене тільки в реалістичному ключі, особливо, якщо йдеться про живопис. Особливістю даного твору є вираз підкресленої матеріальності зображення, хоча лагідність тла, згущення тіней – в противагу осяянню живого обличчя (типово караваджистський прийом) роблять тут безпідставними звинувачення у натуралізмі – навпаки, персонаж зберігається на тій стадії реальності, коли сама згущена ступінь зовнішньої достовірності наповнюється іншим, не матеріальним, майже символічним змістом... При впізнаваності зовнішності поетеси – в т.ч. і для простого глядача, – традиційна портретна іконографія поетеси хоча і не порушується, але радикально переосмислюється; цікавою рисою його є відсутність ознак хворобливості…».

2001 р. поштова листівка з портретом Лесі Українки роботи Г. Левицької вийшла у видавництві "Ініціал" (м. Луцьк). Ви можете її побачити на виставці "Я буду вічно жити!" у Волинському краєзнавчому музеї.

Віра Комзюк,
заслужений працівник культури України

Переглядів: 674 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz