Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Головна » 2016 » Березень » 25 » День поезії у Лесі в Колодяжному
12:06

День поезії у Лесі в Колодяжному

Закрити баннер

   20 березня у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки відбулося свято «День поезії», організоване Ковельським фондом культури на чолі з його головою Геннадієм Сарапіним. Він і розпочав поетичне дійство віршем Лесі Українки «Слово, чому ти не твердая криця?..», який дав тон виступам письменників: поетичне слово повинне бути «твердою крицею», «безжалісним мечем», «зброєю іскристою» у прагненні кращої долі для свого народу. І сучасні поети взяли з рук Лесі Українки слово-зброю. Про що б вони не писали: природу, батька й матір, війну й учасників АТО, у їх творах − любов до України. Студентка з Нововолинська Тетяна Ломако очима дітей представила воєнні жахіття у вірші «Криваві сни вже сняться їм». Зворушливим словом «Ма…» називає матір у глибоко психологічному вірші «13-та зима, як мами вже нема», покійному татові подруги присвячений реквієм «Тато».

   Ковельський письменник Анатолій Семенюк привітав колег по перу з Днем поезії, говорив про високу значимість українського поетичного слова, воїнам АТО присвятив вірш «Копаєм землю», жінкам та матерям − «Шлях до святості».

   Письменниця з Луцька Наталія Бугай у вірші «Рідна земля у вогні» клеймить ворогів України словами: «Що їм розп'ясти Україну!» У поезії «Квітка надії» дякує за подвиг героям Небесної Сотні. Вірш «Матінка-Зоринка» поетеса-піснярка представила у музичному оформленні.

   Голова Ковельської творчої літературної студії Віра Семеній у вірші «Мені не треба ні золота, ні срібла» найвищою цінністю вважає: «щоб Україна встала із колін». У вірші «Коли ж ти будеш справді незалежна?» ставить питання «хто винен?» і бажає батьківщині процвітання. Поезію «Підрізала їй доля крила» присвятила Лесі Українці.

   Яків Лавренко, людина з назкрізно національними поглядами, втілив свою життєву позицію у поезіях «Не спи, українцю!», «Капають сльози».

   Світлана Пелип, поетеса з м. Ковеля, членкиня студії «Творчий світ» продовжила патріотичну тему «Реквіємом захисника вітчизни», життєстверджуючим віршем «На світанку засипати гріх».

   Поет, журналіст, член письменницької і журналістської спілок. член Ковельської студії «Творчий світ», заступник редактора всеукраїнського журналу «Українець» Георгій Ідрісов свої твори присвятив покійним колегам-письменникам Василю Гею та Олександру Богачуку, у яких осмислив їх велич і подвиг. Поет − співець природи поліської землі. Його метелик, чорниці, дуб, жайвір, «сонця повні жмені» заставляли поринути в літо. Спомини дитинства зі смаком молока, волошками у збіжжі, ласкавою усмішкою мами закінчувалися думками про вічність.

   Олена Чабан, заслужений журналіст України, поетеса і прозаїк зі Старої Вижівки, членкиня Ковельської студії «Творчий світ» згадувала про учнівські подорожі з села Любитів до Колодяжного, читала вірші «Ти залишилась вічно молодою», «Щедрий засів». Для музею авторка подарувала книгу «Знову осінь над гаями», яка є продовженням розповіді про життя сільської учительки, розпочатої у трьох попередніх книгах. На подарованому виданні напис: «Осінь у природі, як і життєва осіль людини, приносить радість тоді, коли не змарнуєш свої весни і літа. Подумайте. І будьте щасливі».

   Іван Оринчак, священик Святомиколаївської церкви у с. Колодяжне, поетичним способом осмислив 26 розділ з Книги Луки. Вірш представляє його збірку «Через Голгофу − до Воскресіння».

   Марічка Муляр з Луцького району читала віші «Тобі. Вкраїно!», «Небо», «Розлучниці».

   Воїн АТО, поет-бард Юрій Щербик виконав пісні на свої слова, наповнені прагненням миру, роздумами про причини війни, описами жахіть війни Для музею і для сільської бібліотеки автор подарував збірку віршів. Один з віршів книги:

Блондинка стоит с винтовкой

На «той стороне» − чужая…

−Погибнуть легко. А толку?

Красивая, зря ты в стае.

Была бы жена кому-то.

Кому-то была бы мама!

Ты думала: это круто −

Война на Донбассе? Драма,

В которой играть согласна

Убийцу − убьет тебя же…

Хоронят таких негласно.

Никто и не вспомнит даже…

07. 06. 2015.

   Ігор Вижовець з м. Ковеля прочитав вірші «Пам'ятай, дитино!», «Прадавній край», його донька Оксана − вірш «Оспівана митцями». Федір Савлук читав власний вірш «Слова». Нововолинський поет Анатолій Поліщук представляв учасникам свята поезії «Молитва», «На могилі», «Танець». Микола Корнелюк з Старовижівщини − «Порожня батьківська хата», «Розмова з Кобзарем через віки». З власними віршами виступали Олена Камінська, Сандар Світлана, Валентина Клюндер (подарувала музею збірку поезій). Любов Євтушик любовно декламувала твори Лесі Українки.

   Поетеса, літературний критик, редактор літературно-мистецької студії «Зорі над Стиром», заступник голови Ліги українських письменників ім. Павла Чубинського, член українсько-російської студії «Ліра» Марія Пишук представила власні збірки «Нерозділений рай», «Сльоза по матері» і вірші з них «Перед сповіддю», «Балади», «Не вбивай!».

   До Волинських поетів долучився і їх побратим по перу, інженер з Борислава, Богдан Порембський, який представив збірку «Дивна осінь» і словами віршів говорив про свою молодість, важку мамину працю, знайомого скрипаля…

   Всі учасники отримали подяку за участь у «Дні поезії», оглянули музей Лесі Українки.

Джерело: Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки

Переглядів: 686 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz