Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Головна » 2016 » Листопад » 17 » День Гідності та Свободи у Волинському краєзнавчому музеї
15:24

День Гідності та Свободи у Волинському краєзнавчому музеї

Закрити баннер

16 листопада у Волинському краєзнавчому музеї відбувся науково-освітній захід «Моя революція», присвячений Дню Гідності та Свободи. Метою його була зустріч студентської молоді з активістами Революції Гідності 2013-2014 років, Помаранчевої революції 2004 року та Студентської голодівки на граніті в 1990 році.

На початку зустрічі для огляду гостей було представлено кілька короткометражних фільмів про три революції, які пережила Україна: це голодівка на граніті студентів 1990-го року, Помаранчева революція та Революція Гідності.

Першим із спогадами про події, що передували прийняттю незалежності України, поділився історик, екс-начальника відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Сергій Годлевський. Він розповів, як разом із групою волинських студентів відправився до Києва, де молодь оголосила голодування. Вже через невеликий проміжок часу було проголошено Незалежність України. Згадав у своїй розповіді Сергій Годлевський і подальші революції, у яких брав активну участь, а також рік проходження служби в лавах Збройних сил Україні під час проведення АТО.

Наступною була розповідь історика, представника Українського інституту національної пам’яті Лесі Бондарук про події Помаранчевої революції. Саме в цей період Леся працювала журналістом у Києві та була в епіцентрі подій на Майдані Незалежності в столиці.

Але значна частина заходу була присвячена подіям, які ще були свіжими у нашій пам’яті, – Революції Гідності. Активіст Майдану, член Самооборони Волині Сергій Рижков у своєму зверненні наголосив на головному, чому нам важливо не втратити здобутки революцій, що тільки наша щоденна праця і вдосконалення самих себе принесе реальні результати, на які всі так очікують.

Також про те, за що боролися самі, і їх, вже загиблі побратими, розповіли активісти 35-ї сотні Самооборони Майдану «Волинська Січ»: Павло Данильчук (нині депутат Луцької міської ради), Оленксандр Гуч (нині сільський голова с. Дерно, Ківерцівського району) та Богдан Бальбуза (голова всеукраїнської молодіжної громадської організації «Національний Альянс»). Хлопці наголошували на тому, що після того, коли ти зробив революцію треба йти і працювати, аби змінити цю країну, зокрема йти у владу і брати на себе відповідальність.

Всі присутні також мали можливість оглянути виставку особистих речей учасників усіх революцій, про які згадували. Це прапори, плакати, рупор, захисні каски та ін. Ці речі нещодавно поповнили фонди Волинського краєзнавчого музею і стануть частиною виставки «Герої не вмирають!», що вже діє більш як два роки.

Зустріч стала прикладом живого спілкування учасників революцій з молодим поколінням, яке буде розбудовувати нашу Україну і берегти її незалежність, яка так тяжко здобувалася.

Тому, на думку організаторів, саме такі заходи є корисними в плані патріотичного виховання молоді і не дадуть перетворити День Гідності та Свободи в офіційне обов’язкове покладання квітів і ряд пафосних промов тих, хто насправді навіть і не думає змінювати цю країну і працювати і жити по новому, так як про це мріяли Герої Небесної Сотні. Адже наші Герої загинули аби ми далі продовжували їх боротьбу, боротьбу за справді вільну і незалежну Україну, як від зовнішнього так і від внутрішнього ворога.

Довідково:
День Гідності та Свободи — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року).
Є наступником свята Дня Свободи, що відзначалося 22 листопада на честь Помаранчевої революції у 2005–2011 роках, поки не було скасоване указом Президента Віктора Януковича.
13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи.

Фото Л. Максимова

Переглядів: 636 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz