Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Листопад 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Головна » 2017 » Листопад » 27 » “Чуєш, брате мій”
09:24

“Чуєш, брате мій”

Закрити баннер

Під такою назвою у Затурцівському меморіальному музеї В'ячеслава Липинського 24 листопада 2017 року відбувся театралізований вечір, приурочений 145-ій річниці від дня народження видатного українця, але ще так мало пошанованого на його Батьківщині, Богдана Сильвестровича Лепкого.

Поет і прозаїк, літературознавець і перекладач, видавець і художник, професор Краківського Ягеллонського університету і культурно-громадський діяч Богдан Лепкий був добре знайомий з нашим видатним земляком, істориком і політиком В'ячеславом Липинським. Це спілкування, яке тривало аж до останніх днів життя волинянина, стало особливою сторінкою у біографії обох науковців.

Блискучі переклади давньоукраїнського “Слова о полку Ігоревім” сучасною українською і польською мовами, прозова тетралогія “Мазепа”, численні живописні полотна, видавнича діяльність Богдана Лепкого ще не достатньо знані і поціновані. Але пісня “Журавлі”, що стала вже народною, принесла Лепкому світову славу серед українства. За висловом відомого вченого-літературознавця Федора Погребенника, “Якщо б брати Богдан і Левко Лепкі не створили більш нічого, крім пісні “Журавлі”, то цього вистарчило б, щоб їхні імена були навічно вписані золотими буквами в історії української музичної культури”.

Простора конференц-зала вщерть заповнена гостями свята. Тут же експонується книжкова виставка “Богданові Лепкому – 145”. На сцені – фрагмент інтер'єру робочого кабінету письменника з письмовим столиком, живописними полотнами, портретом Т.Шевченка, іконами, та мольбертом; на екрані — великий портрет Б.Лепкого, який змінюється відповідними фотодокументами, передбаченими сценарієм.

На вечорі ведучі, декламатори, співаки змінювали один одного, адже різножанрова літературна спадщина на святі була представлена поезією патріотичного характеру, пейзажною лірикою, віршами для дітей, які читали просвітяни і школярі місцевої школи. Пісні на слова Б.Лепкого прозвучали у виконанні родинного тріо Кушнірів і жителя с.Холопичі Володимира Бартова. Роль самого Лепкого блискуче зіграв завідувач музею Віталій Кушнір.

Гостями свята стали старшокласники і педагоги Затурцівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. В.К.Липинського та Смолигівської ЗОШ І-ІІ ст. Луцького району, представники Локачинської районної організації “Свобода”, місцеві жителі. На святі побував і сільський голова Володимир Патійчук.

З нагоди Дня української писемності та мови, яке щорічно відзначається 9 листопада, найактивнішим членам місцевого осередку “Джерело” ВУТ “Просвіта” імені Тараса Шевченка Галині Ушаковій, Ларисі Кошицькій і Любові Левчик було вручено грамоти Волинської крайової організації “Просвіти”, а молодому просвітянину Юрію Туровському – подяку голови осередку.

Наталя Гатальська,
провідний науковий співробітник Затурцівського меморіального музею В’ячеслава Липинського

Переглядів: 402 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz