Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2013 » Серпень » 26 » 26 серпня – 20 років від дня відкриття Музею волинської ікони в м.Луцьку (1993).
19:37

26 серпня – 20 років від дня відкриття Музею волинської ікони в м.Луцьку (1993).

Закрити баннер
Колектив Волинського краєзнавчого музею
щиро вітає своїх колег – працівників
Музею волинської ікони

з 20-річним ювілеєм
та зичить міцного здоров’я,
творчої наснаги та нових здобутків на ниві
музейництва та мистецького краєзнавства Волині,
збереження, дослідження та популяризації
пам’яток сакрального мистецтва краю!
 
Довідково:
Музей волинської ікони в Луцьку, відділ Волинського краєзнавчого музею, відкритий 26 серпня 1993 року. За 20 років своєї діяльності він став визнаним культурним, науково-просвітницьким і туристичним центром Волині та України. Це єдиний в Україні музей, який репрезентує самобутню регіональну школу волинського іконопису.
На честь 10-ї річниці незалежності України 17 червня 2001 року експозиція Музею волинської ікони була відкрита у новозбудованому приміщенні по вул. Ярощука, 5.



Унікальна збірка музею нараховує понад дві тисячі пам’яток сакрального мистецтва XVI–XIX століть, зокрема: твори темперного та олійного живопису, предмети металопластики, декоративної різьби та скульптури. У колекції більше 400 ікон кінця XVIII – поч. XХ століть, вилучених на українських митницях при спробі незаконного вивезення за кордон. Давні пам’ятки Волині мають велику історико-мистецьку цінність і дозволяють вивчати різноманітні аспекти художньої культури Волині XVI–XIX століть. Cтворення колекції пов’язане з іменем відомого українського мистецтвознавця Павла Жолтовського (1904–1986), який очолював експедиції Волинського краєзнавчого музею 1980-х років з вивчення та збору історичних і культурних пам’яток у храмах Волині. Нині збірка постійно поповнюється завдяки передачі пам’яток сакрального мистецтва священнослужителями і церковними громадами з благословення керівників православних єпархій Волині, дарунків колекціонерів і окремих громадян.
У залах Музею волинської ікони експонується більше ста творів іконопису XVI–XVIII століть, які репрезентують творчість окремих іконописців та іконописних осередків Волині. Серед шедеврів – ікони «Спас у славі» XVI століття, «Юрій Змієборець з житієм» 1630 року, «Спас Вседержитель» першої пол. XVIІ століття, роботи Йова Кондзелевича «Спас Вседержитель» XVIІ століття, «Пророки», «Св. Георгій» початку XVІІІ століття, а також оригінальні зразки декоративної різьби і скульптури Волині XVIІ–XVIІІ століть.
Авторитет Музею волинської ікони, як визнаного в Україні осередку колекціонування, дослідження і збереження пам’яток сакрального мистецтва, спонукав членів громадського товариства «Холмщина» передати до музею у вересні 2000 року Холмську Чудотворну ікону Божої Матері – унікальну пам’ятку візантійського мистецтва ХІ–ХІІ століття. Ікона була реставрована завідувачем реставраційної майстерні Волинського краєзнавчого музею Анатолієм Квасюком. Наукове керівництво за процесом реставрації здійснювали спеціалісти Національного науково-дослідного реставраційного центру України. З часу перебування Холмської Чудотворної ікони Божої Матері у Музеї волинської ікони він став місцем паломництва християн. Це єдиний приклад у новітній історії музейництва України, коли до ікони, що знаходиться в музеї, йдуть велелюдні хресні ходи. Щорічно в музеї буває понад 6 тисяч паломників з України, Росії, Польщі, Словаччини, Чехії, Парагваю, Єрусалима, Греції.
Сьогодні музей став відомим в Україні і за кордоном науково-дослідним центром. Працівники Музею волинської ікони ведуть активну наукову роботу з дослідження волинського іконопису та опрацювання музейних колекцій України. Укладені наукові каталоги музейних колекцій металопластики, декоративної різьби та скульптури, творів олійного живопису, ікон у срібних окладах. З 1994 року Волинський краєзнавчий музей на базі Музею волинської ікони проводить щорічні міжнародні наукові конференції «Волинська ікона: дослідження та реставрація». В конференціях беруть участь науковці, реставратори з України, Росії, Білорусі, Словаччини та Польщі. Видані 19 наукових збірників матеріалів конференцій, де друкуються дослідження з волинського іконопису, сницарства, культової архітектури, книгодрукування.



Важливою ланкою в роботі музею є співпраця з Національним науково-дослідним реставраційним центром України та його Львівським філіалом, Національною Академією образотворчого мистецтва і архітектури у реставрації і проведенні техніко-технологічних досліджень волинських ікон.
Дослідженню і збереженню пам’яток сакрального мистецтва Волині сприяє музейно-церковне співробітництво: передача до музею старих ікон, які вже не використовуються в культовій практиці, проведення спільних з УПЦ КП та УПЦ виставок, конференцій, концертів духовної музики, тематичних вечорів для учнів недільних шкіл, занять зі студентами духовних семінарій. У 2009 році колектив музею нагороджений Митрополитом Київським і всієї України, Предстоятелем УПЦ Володимиром Грамотою за старанні труди на славу Святої Церкви. У 2010 році за значні заслуги в розвитку культури, науки та духовності Музею волинської ікони був переданий у дар екземпляр факсимільного видання Пересопницького Євангелія. Урочистий акт передачі здійснив Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель УПЦ Володимир.
Одним із важливих напрямків роботи музею є пам’ятко-охоронна діяльність. Питання збереження і охорони мистецьких та історичних пам’яток, які перебувають у храмах Волині, неодноразово висвітлювалися у матеріалах конференцій, виступах працівників перед священнослужителями православних єпархій краю, на лекціях для студентів духовних семінарій УПЦ і УПЦ КП. Музей проводить щорічно експедиції по обстеженню культових споруд Волині з метою звірки раніше облікованих пам’яток, стану їх збереження, виявлення й обліку нових. З експедицій до фондів музею передані сотні пам’яток сакрального мистецтва XVI–XVIII ст., зокрема два іконостаси XVIII ст.
Музей волинської ікони провадить активну культурно-просвітницьку та інформаційну діяльність. Музей організував більше ста виставок творів сакрального мистецтва з музейних фондів, приватних колекцій, збірок музеїв України. В експозиції та виставкових залах працівники музею проводять оглядові і тематичні екскурсії для різних категорій відвідувачів (дошкільнята, школярі, студенти, дорослі). Освітня робота музею здійснюється у взаємодії з відповідними шкільними програмами і втілюється в різних формах: читання лекцій із залученням експонатів, проведення тематичних вечорів, як у музеї, так і за його межами, зустрічі з сучасними іконописцями Волині. З 2008 року в музеї проходять «Різдвяні зустрічі» за участю світських та церковних хорових колективів Волині. Музей популяризує свою діяльність через засоби масової інформації: публікації в газетах і журналах, виступи наукових працівників на телебаченні і радіо. З 2009 року вичерпну інформацію про музей можна знайти на сайті: http://volyn-ikona.at.ua.
З року в рік в Україні та за її межами зростає популярність Музею волинської ікони, який став своєрідною візитівкою волинського краю. За час діяльності музею його відвідали понад 200 тисяч волинян та гостей з України та з-за кордону. Почесними відвідувачами музею були відомі духовні, політичні та державні діячі, діячі науки, культури та мистецтва. Музей мав за честь приймати Президентів України, президента Литви Валдаса Адамкуса, Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета, Митрополита Київського і всієї України Володимира.
Тетяна Єлісєєва
________________________
Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2013 рік / упр. культури і туризму Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки ; ред.-упоряд. Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Луцьк : ПВД «Твердиня», 2012. – С. 111-113.
Переглядів: 939 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz