Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Головна » 2013 » Грудень » 17 » 20 грудня о 15:00 год. відбудеться відкриття нової експозиції Художнього музею у м.Луцьку.
17:18

20 грудня о 15:00 год. відбудеться відкриття нової експозиції Художнього музею у м.Луцьку.

Закрити баннер
20 грудня 2013 року о 15:00 год. відбудеться відкриття нової експозиції Художнього музею у м.Луцьку, який розташований в колишньому будинку повітової канцелярії і шляхетських судів (пам’ятці містобудування і архітектури національного значення), збудованому 1789 року на руїнах княжого палацу на території визначної пам’ятки фортифікаційного мистецтва XIV століття – Луцькому замку.



Відповідно до п.3 доручення Президента України від 25.01.12 № 1-1/147 щодо забезпечення проведення ремонтно-реставраційних робіт на відповідних пам’ятках культурної спадщини, на Шляхетському будинку завершені будівельно-монтажні та внутрішні оздоблювальні роботи, які виконували фахівці ПАТ „Луцьксантехмонтаж № 536”. Загалом з державного бюджету на проведення ремонтно-реставраційних робіт було виділено 3,1 млн. грн.
Нині приміщення музею постало в оновленому вигляді: змінено план його внутрішнього простору, розширено площу для презентації творів мистецтва, вдосконалено технічне функціонування споруди, створено сучасне внутрішнє освітлення та надійну систему охорони. А найголовніше – перед глядачем буде розгорнуто давно очікувану експозицію Художнього музею, більшість творів якої відреставровано та оформлено в нові рами. Започаткована у XVI ст. родиною магнатів Радзивілів й поповнена науковими співробітниками Волинського краєзнавчого музею впродовж ІІ половини XX – початку XXI ст., колекція музею нині є однією із кращих та найцікавіших мистецьких збірок в Україні та регіоні.



Оновлена експозиція Художнього музею розміщена у шести залах.
У залі № 1 представлено мистецтво Західної Європи XVII – початку XVIIІ століття. В експозиції залу представлені твори всесвітньо уславлених італійських, іспанських, фландрських і французьких художників – Рібери, Снейдерса, Маньяско, Пуссена, Жака Куртуа, картини яких в Україні нараховуються одиницями.
 Зал № 2 присвячений європейському мистецтву ХVІІІ – початку ХХ століття. Тут представлено мистецтво національних шкіл Європи: Італії, Франції, Австрії, Німеччини, Англії, Угорщини і Польщі. Найбільш повноцінно серед національних шкіл у музеї представлено польське мистецтво ХІХ – початку ХХ століття. Історичний жанр репрезентують Януарій Суходольський, Леопольд Лефлер, Юзеф Брандт. Яскраве враження залишають твори Володимира Тетмайєра, Войцеха Коссака, Юліана Фалата, Петра Михайловського та інших. В експозицію залу також введено зразки скульптурного мистецтва та декоративно-ужиткового.
Галерея історичних портретів кінця ХVІ – початку ХХ століття розміщена у залі № 3. В галереї історичних постатей – князь Костянтин Острозький, Адам Кисіль, Станіслав Жулкевський, Михайло Вишневецький, нащадок легендарного Байди (Дмитра Вишневецького), вождя запорожців. Ядро колекції – портрети князів Радзивілів, людей високої культури, європейської освіченості. Усі вони уособлювали свій час.
Зал № 4 представляє російське та українське мистецтво ХІХ – початку ХХ століття – твори мариністів – Івана Айвазовського і Руфіна Судковського; жанровий живопис художників-передвижників – Кирила Лемоха і Лук’яна Попова; пейзажі Володимира Орловського і Фотія Красицького. Центральне місце в експозиції залу посідають твори Андроника Лазарчука, уродженця Волині, вихованця Санкт-Петербурзької Академії мистецтв.
У залах № 5, 6 „Українське мистецтво другої половини ХХ століття” експонуються твори видатних митців України, а також волинських майстрів: М.Глущенка, С.Шишка, А.Коцки, Ф.Манайла, С.Григор’єва, В.Зарецького, Р.Сельського, Д.Довбошинського, М.Коган-Шаца, К.Ломикіна, О.Байдукова, Т.Галькун, К.Якубека, П.Сензюка та інших.
В експозиції вперше буде представлено роботу німецького художника XV – XVI ст. Лукаса Кранаха та інші твори, які були затримані працівниками Волинської митниці та передані до музею управлінням СБУ України у Волинській області.
Музей береже і збагачує свої скарби. За роки існування художня колекція Волинського краєзнавчого музею поповнилася творами декоративно-прикладного й народного мистецтва, давнього українського і новітнього вітчизняного – творів живопису, графіки, скульптури, серед яких чільне місце посідають роботи волинських майстрів, як складова частина національної художньої культури. Музей вивчає й популяризує твори світового та вітчизняного мистецтва, робить їх надбанням наступних поколінь, веде активну виставкову діяльність. Тут експонувалися колекції із зібрань Державного Ермітажу і музеїв Польщі.
У планах колективу перетворення Художнього музею в сучасний креатиний центр мистецького та духовного життя міста та краю, його туристичну перлину, наповнення залів цікавими екскурсіями, шкільними освітніми програмами, зустрічами із митцями, виставками, конференціями.
Отож, Художній музей радо відчиняє двері своїм відвідувачам: учням, студентській молоді, інтелігенції, лучанам та гостям міста. Його колектив висловлює щиру вдячність Президентові України Віктору Федоровичу Януковичу, голові Волинської облдержадміністрації Борису Петровичу Клімчуку за велику увагу до національного культурного надбання, турботу про його збереження і відродження для майбутніх поколінь, за сприяння у проведенні ремонтно-реставраційних робіт приміщення Художнього музею у Луцьку – відділу Волинського краєзнавчого музею, та відновлення його діяльності.


Переглядів: 646 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz