Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Вересень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Головна » 2019 » Вересень » 1 » 1 вересня 80 років від дня народження українського вченого-археолога, педагога та музейника М.М.Кучинка
00:00

1 вересня 80 років від дня народження українського вченого-археолога, педагога та музейника М.М.Кучинка

Закрити баннер

Колектив

Волинського краєзнавчого музею

сердечно вітає

вченого-археолога, педагога та музейника

Михайла Михайловича Кучинка

з 80-річним ювілеєм

та висловлює щирі слова вдячності

за багаторічну плідну співпрацю з обласним музеєм

та зичить міцного здоров’я, довгих років життя,

творчої наснаги для нових наукових видань

та вагомих здобутків на ниві

дослідження та популяризації історико-культурної

спадщини українського народу!

Довідково:

Кучинко Михайло Михайлович народився 1 вересня 1939 р. в с.Горонда Мукачівського району Закарпатської області. Впродовж 1961–1966 рр. навчався на історичному факультеті Ужгородського державного університету. З 1968 по 1971 рр. був аспірантом відділу археології Інституту суспільних наук (нині Інститут українознавства ім. І.Крип’якевича) НАН України у Львові. В 1972 р. успішно захистив під керівництвом відомого вченого, професора М.Ю.Смішка кандидатську дисертацію на тему „Населення басейнів Західного Бугу і Сяну ІХ–ХІІІ ст.”, і отримав диплом кандидата історичних наук за спеціальністю „Археологія – 07.00.04”. Після аспірантури був направлений на роботу до Луцького педагогічного інституту імені Лесі Українки. Працюючи там на посадах старшого викладача, доцента, професора, завідувача кафедри, займався викладацькою і науковою роботою.

У 1999 р. захистив докторську дисертацію на тему „Волинська земля в Х – першій половині ХІV ст.”. В ній було розглянуто та науково проаналізовано понад 800 археологічних пам’яток: міст, городищ, селищ, могильників і скарбів.

М. Кучинко є активним краєзнавцем, членом Волинської організації Національної спілки краєзнавців України та Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Він брав участь у більшості краєзнавчих конференцій «Минуле і сучасне Волині та Полісся» і за межами Волині та України. Його наукові праці продовжують кращі традиції вітчизняних археологів, які досліджували край і, зокрема, волинян Я.Фітцке, О.Цинкаловського. Зокрема, лише за останні п’ять років він видав їх понад 30. Серед публікацій вченого є кілька посібників, монографій, статей про археологію та історію Волино-Поліського краю. Крім авторських, кілька книг видані у співавторстві.

Президія Волинської обласної організації Національної спілки краєзнавців України розглянула особистий внесок М. Кучинка у дослідження, вивчення та популяризацію історії та культури рідного краю і представила доктора історичних наук, професора Михайла Михайловича Кучинка на здобуття обласної премії імені Олександра Цинкаловського, яку він одержав у 2009 р. Як вчений і краєзнавець він часто виступає на радіо і телебаченні з питань дослідження та охорони пам’яток археології, є автором багатьох статей у пресі.

М.Кучинко за роки своєї діяльності створив на Волині археологічну школу, завдяки якій відбувається подальший процес археологічного дослідження краю. Багато експонатів та археологічних матеріалів було передано Волинському краєзнавчому музеєві. Він є автором експозиції Музею археології Волинської області, який діє при Східноєвропейському національному університеті ім. Лесі Українки і є одним з найкращих музеїв серед вищих навчальних закладів України з статусом «зразкового».

Сьогодні Михайло Михайлович розширює та оновлює Музей археології Волині. Він на високому рівні проводить заняття, працюючи на кафедрі археології, давньої та середньовічної історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки.

Геннадій Бондаренко,
кандидат історичних наук, професор, завідувач кафедри документознавства і музейної справи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки

Переглядів: 391 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz