Головна | Статті | Конференції | Анонси | Галерея | Контакти

Волинь туристична

Волинь туристична

,

Агросадиби Волині

,

Туристичні райони

, Волинь, Луцьк, туризм, екскурсії
 



Меню сайту
Пошук
Наші партнери
Музейний простір України
Музейний простір Волині
Історична Волинь
Львівський історичний музей
Рівненський обласний краєзнавчий музей
Житомирський обласний краєзнавчий музей
Національний музей-заповідник українського гончарства в Опішному
Державний архів Волинської області
Волинська обласна організація Національної спілки краєзнавців України
Національна спілка краєзнавців України
ДП „Волинські старожитності” ДП „НДЦ” „Охоронна археологічна служба України” Інституту археології НАН України
Волинська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
Галерея мистецтв „Арт-кафедра”
Сайти музеїв
Волинської області
Форма входу
Логін:
Пароль:
Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Головна » 2018 » Березень » 30 » 1 квітня 85 років від дня народження українського фольклориста, етнографа, музейника, краєзнавця О.Ф.Ошуркевича
09:45

1 квітня 85 років від дня народження українського фольклориста, етнографа, музейника, краєзнавця О.Ф.Ошуркевича

Закрити баннер

До 85-ої річниці від дня народження ученого-етнографа, фольклориста, літературознавця, музейного працівника О.Ф.Ошуркевича, підготовлена виставка з фондів бібліотеки Волинського краєзнавчого музею «Пам’яті Олекси Ошуркевича (1933–2010)».

На ній представлені його науковий доробок – книги «Пісні з Волині», «Чарівне кресало: Українські народні казки з Волині і Полісся», «Лірницькі пісні: Матеріали до вивчення лірницької традиції», «Родина Косачів і волиняни», «Пісні з Колодяжна», «Найрідніший рідний край – Волинь», «Пісні Шевченкового краю», «Оповіді Шевченкового краю», «З фольклорної криниці Франкового села», «Берестецька Голгофа: Антологія української поезії про Берестецьку битву 1651 року» та інші, публікації у наукових збірниках, матеріали етнографічних конференцій, присвячених пам’яті Олекси Ошуркевича.

Фото Л. Максимова

Довідково:

Олексій Федорович Ошуркевич – відомий український дослідник, автор понад двадцяти книг з фольклористики, етнології, літературного краєзнавства, численних публікацій в наукових збірниках, періодичних виданнях. Зібрані ним матеріальні й духовні пам’ятки стали важливим надбанням нації, послужили й сьогодні є джерелом для ґрунтових досліджень вітчизняних і зарубіжних науковців.

Народився О. Ошуркевич 1 квітня 1933 р. у м. Берестечку Волинської області. Фах філолога здобував у Львівському державному університеті імені Івана Франка, який закінчив 1957 р. Після роботи в кількох районних газетах, у 1961 р. він був прийнятий до Волинського краєзнавчого музею завідувачем відділу фондів. Того ж року переведений на посаду старшого наукового співробітника – «інспектора по охороні пам’ятників». З 1964 р. займався профспілковою культурно-освітньою роботою. У 1966 р. зарахований на посаду методиста з фольклору Обласного будинку народної творчості. Після реорганізації установи в Обласний науково-методичний центр народної творчості й культурно-освітньої роботи (1979 р.), переведений завідувачем фольклорним відділом. До Волинського краєзнавчого музею О. Ошуркевич повернувся на початку 1984 р. Спершу молодшим, а з 1987 р. – старшим науковим співробітником відділу методико-масової роботи. З його ініціативи у січні 1989 р. був створений відділ етнографії, фольклору та народних промислів, який він і очолив. Через п’ять років перейшов на посаду провідного наукового співробітника цього ж відділу, у якому працював до вересня 2002 р.

Впродовж усієї трудової діяльності дослідник вів активну роботу з виявлення, вивчення, збереження й популяризації культурної спадщини. В період з 1961 по 1964 рр. О.Ошуркевич займався збиранням матеріалів про відомих діячів: письменницю Г. Жежко, лауреата Шевченківської премії Є. Шабліовського, художника А. Лазарчука, письменницю й актрису Г. Запольської, письменника Ю. Крашевського та ін. Він піклувався про збереження пам’ятних місць, пов’язаних з визначними особистостями краю. Висвітлював ці питання в періодичній пресі того часу. Чимало цікавих фактів, що стосуються життя і діяльності членів родини Косачів, їх оточення висвітлено дослідником в друкованих виданнях, наукових збірниках.

Уболівав О. Ошуркевич за збереження історичних пам’яток Волині. У 1960–1970-х рр. дослідник підготував ряд публікацій під рубриками «Пам’ятки минулого – скарби народні», «По історичних місцях Волині».

Досить активно О. Ошуркевич займався музейним будівництвом у 1980-х роках. Докладав чимало зусиль, щоб на Волині діяли музеї та музейні кімнати різного профілю. Він став одним з перших дослідників, який звернувся до вивчення історії Волинського краєзнавчого музею, висвітлював діяльність першого директора установи О. Прусевича, питання етнографії, що піднімалися у музеї в міжвоєнний період. Науковець виступив співавтором дослідження «Волинський краєзнавчий музей: доля культурних скарбів України під час Другої світової війни: архіви, бібліотеки, музеї». Його розвідки дали поштовх іншим науковцям до активного вивчення музейної справи Волинської області.

Роботі у Волинському краєзнавчому музеї Олексій Федорович присвятив понад 20 років. За цей час він повсякчас розшукував народні скарби, поповнював фондову збірку унікальними пам’ятками, поширював народні надбання через виставки, екскурсії, лекції, численні наукові публікації, видання тощо. О. Ошуркевич був серед ініціаторів та організаторів проведення у Волинському краєзнавчому музеї обласних конкурсів різдвяно-новорічної атрибутики, писанкарства, завдяки чому громадськість краю була долучена до важливого процесу відродження та розвитку народного мистецтва, традиційних календарних звичаїв та обрядів, а фондова збірка поповнились численними музейними предметами з цієї тематики.

Високо оцінило діяльність О. Ошуркевича Українське товариство охорони пам’яток історії та культури. У 1990 р. він став другим лауреатом премії імені П. Чубинського, у номінації за збереження пам’яток фольклору, етнографії та мистецтва. Йому також присуджені обласна премія імені М. Куделі (1999 р.) й звання «Заслужений працівник культури України» (2006 р.). За збереження нематеріальної культурної спадщини у 2010 р. О. Ошуркевич удостоєний Всеукраїнської премії імені В. Гнатюка, запровадженої Міністерством культури України.

Низка матеріалів про життєвий шлях і наукову спадщину дослідника увійшли до збірників науково-етнографічних конференцій «Минуле і сучасне Волині та Полісся» (2003, 2013 рр.), що проходили у Волинському краєзнавчому музеї. Львівська національна музична академія імені Миколи Лисенка у 2016 р. підготувала видання «Етномузика: Збірка статей та матеріалів пам’яті Олекси Ошуркевича». Того ж року у Луцьку, де багато років проживав й плідно працював О. Ошуркевич, з’явилася вулиця його імені.

Постать О. Ошуркевича ще потребує різнобічного висвітлення та визначення його ролі у вітчизняній науці.

Людмила Мірошниченко-Гусак

________________________________

Календар знаменних і пам’ятних дат Волині на 2018 рік / упр. культури Волин. ОДА ; Волин. краєзн. музей ; Волин. ДОУНБ ім. Олени Пчілки; ред.-упоряд.: Є. І. Ковальчук, А. А. Понагайба. – Запоріжжя : Мєга-Мікс, 2017. – С. 94–96.

Переглядів: 899 | Додав: administrator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Зробити безкоштовний сайт з uCoz
Зробити безкоштовний сайт з uCoz